RUSKI SPUTNJIK NAPAO KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: "Otvoreno se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore"!

Pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i događaji koji su nakon toga neposredno uslijedili, bili su prilika za članove Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da se oglase i svoju podršku daju gubitničko strani – DPS-u i Milu Đukanoviću lično, piše beogradska redakcija ruske novinske agencije Sputnjik. 

  • Regija

  • 06. Sep. 2020  06. Sep. 2020

  • 2

Sputnjik piše da je Džaferović, u stilu prošlih vremena i slanja telegrama podrške, tokom razgovora sa crnogorskim predsjednikom, gromko izjavio da „Đukanovićev put nema alternativu“, dok je Komšić, uvijeno, ali dovoljno jasno, optužio crnogorsku opoziciju za sijanje međunacionalne mržnje i namjeru da izazove rat.

Sputnjik piše kako dvojica članova Predsedništva BiH podržavaju gubitničku stranu u Crnoj Gori i ne mogu da se pomire sa činjenicom da je u Crnoj Gori vlast smijenjena demokratskom procedurom. Džaferoviću i Komšiću se zamjera što za događaje u Pljevljima i drugim crnogorskim gradovima, gdje su zabilježeni napadi na bošnjačku zajednicu, optužuju „prosrpsku opoziciju" te što smatraju da je pobjeda opozicije u Crnoj Gori uvod u nove međunacionalne sukobe.

Sputnjik nalazi da se ovakav model ponašanja dvojice članova Predsedništva BiH, može okarakterisati kao otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države,"i to bi bilo najblaže što bi se o Komšićevoj i Džaferovićevoj izjavi moglo reći".

Međutim, Sputnjik smatra da su mnogo zanimljiviji razlozi koji ovu dvojicu bosanskohercegovačkih političara "tjeraju da daju izjave ovakve vrste".

Radi se o kontinuitetu politike bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, kaže Milan Sitarski iz mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja. Iako Džaferović pripada SDA, bošnjačkoj nacionalnoj stranci, i on i Komšić insistiraju na rigidnom građanskom modelu BiH koji podrazumeva eliminaciju konstitutivnih naroda iz ustavnog poretka BiH i ukidanje njihove relevantnosti u političkom životu.

„Sličan model primjenjuju i na Crnu Goru, za koju imaju utisak da je ostvarenje njihovih ideala, gdje Crnogorci, iako za to nisu proglašeni, predstavljaju nekakvu vrstu temeljnog naroda. Njih dvojica bi, čini mi se, željeli da to u BiH budu Bošnjaci. Događaji u Crnoj Gori lome njihovu koncepciju po kojoj je srpski identitet implicitna prijetnja opstanku Crne Gore, kao što doživljavaju da su srpski i hrvatski identiteti prijetnja opstanku BiH“, objašnjava Sitarski za Sputnjik.

U kontekstu Crne Gore, pokazuje se da dvojici članova Predsedništva BiH ne smeta bošnjački identitet, što se vidi iz njihovih izjava, u kojima insistiraju na ekskluzivnoj zaštiti bezbjednosti Bošnjaka.

„Njihova je ključna bojazan, da će se smjena vlasti u Crnoj Gori izvesti uz naglašenu prisutnost srpskog identiteta, a da pri tome ni na koji način ne bude ugrožen ni bošnjački, niti crnogorski identitet, niti građanski karakter Crne Gore kao države. Zbog doslijednosti takve njihove politike ne čude me ovakve reakcije na dešavanja, gdje vrlo selektivno pristupaju, zanemaruju činjenice da je za rješavanje incidenata u Pljevljima nadležan MUP koji je još pod punom kontrolom DPS-a, koji je vrlo promptno reagovao u svim mogućim situacijama tokom izborne kampanje, a već nekoliko dana ga nema nigdje, barem da identifikuje počinioce tih nemilih incidenata“, kaže analitičar iz Mostar blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću. 

"Time dva člana Predsedništva čine medveđu uslugu, kako sebi samima, tako i Bošnjacima u Crnoj Gori, s obzirom na eksplicitnu podršku i fizičku zaštitu koju je bošnjačka manjina dobila od strane tri opozicione koalicije u Pljevljima i drugim crnogorskim gradovima", zaključuje Sitarski.

Što se tiče odnosa BiH i Crne Gore kada bude formirana nova vlada, Sitarski se pribojava da konsenzusa prema novoj crnogorskoj vlasti u BiH neće biti, kao i da će se odnosi svesti na minimum, upravo zbog Komšićevih i Džaferovićevih stavova.

„Ti odnosi i do sada nisu bili preterano intenzivni. Svodili su se na pohvalne izjave bošnjačkih i kvazigrađanskih stranaka o crnogorskoj vlasti. Nekim konkretnim diplomatskim, a pogotovo međunarodnoekonomskim sadržajem nisu bili ispunjeni. Doduše, sa opštinskih i kantonalnih nivoa uspostavljani su odnosi sa subjektima iz Crne Gore, ali u političkom smislu i sa državnog nivoa, odnosi su bili minimalni i ideologizirani“, kaže Sitarski i dodaje da će sada ulogu veza između dvije države preuzimati entitetski nivo (prije svega Republika Srpska), ali i lokalni i kantonalni nivoi vlasti.

- Po nalogu svog glavnog mentora, lidera SDA, Bakira Izetbegovića, Komšić i Džaferović imaju dužnost da destabilizuju BiH, da stvaraju konflikte i zategnutu atmosferu u toj državi, kaže politički analitičar iz Banja Luke Anđelko Kozomara.

„Njima pobjeda opozicije ne odgovara zato što hoće da je prišiju rusko-srpskom nacionalizmu, da kažu da iza nje stoje SPC i Srbija kao država, da je Rusija odavno u tajnosti pripremala državni udar u Crnoj Gori… Kada se sve sabere, opozicija je za njih proizvod tih, za njih, mračnih sila“, kaže Kozomara.

Dvojica članova Predsedništva BiH, nemaju ništa pozitivno da kažu o Đukanoviću, međutim, za njega ih vežu tri opozicione koalicije, dodaje Kozomara i naglašava da je simptomatično to što je Džaferović tokom telefonskog razgovora sa Đukanovićem to i rekao – da ne podržava „srpsko-rusko-pravoslavnu koaliciju“. Time je Džaferović, ne samo uvrjedio, već i etiketirao jednu od opozicionih koalicija u Crnoj Gori.

„Komšić i Džaferović slijepo izvršavaju zadatke svog mentora. Oni su produkt politike koja Bosnu i Hercegovinu, dvadeset i pet godina poslije rata, vuče unazad i traži nove sukobe i nove obračune na nacionalnom nivou“, konstatuje Kozomara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...