„SVI SU SVJESNI DA JE DRAŠKO STANIVUKOVIĆ OTIŠAO U CRNU GORU SAMO DA NAPRAVI PERFORMANS…“: Iz Dodikovih redove grme na opoziciju, pljušte optužbe za lažnu brigu o Srbima...

Predstavnici vladajućih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska smatraju da se opozicija ponaša licemjerno i bezobrazno, pokušavajući u javnost da progura tezu da je ona grčevito podržavala borbu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a da to nije činila vlast RS-a.

  • Politika

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Tvrde da su opozicionari pokazali svoje lice u nekoliko navrata na sjednicama Narodne skupštine RS-a. Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić podsjeća na događaje sa posebne sjednice NSRS-a krajem februara, na kojoj se glasalo o odluci člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ospori zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

- Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasavanjem Milorada Dodika uputili su poziv Milu Đukanoviću da zvanično posjeti BiH. Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da je to štetno po naš vitalni interes i o tome je raspravljano na posebnoj sjednici republičkog parlamenta. Kada se glasalo o tome da bude spriječen dolazak Mila Đukanovića u BiH, ne samo da niko od poslanika opozicije nije za to glasao, već nije uopšte prisustvovao glasanju. Vjerovatno su balansirali i gledali kako će se politička situacija u Crnoj Gori razvijati - ističe Žunić.

On kaže da je sve ono što radi opozicija u RS-u, odavno izašlo iz domena politike i pretvorilo se u politikantstvo, populizam i predstavu za potencijalne glasače, ističući da je to potvrdilo i njeno ponašanje u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

- Sjećamo se zvanične podrške koju je PDP dao Milu Đukanoviću na kongresu DPS-a u novembru prošle godine. Predstavnik PDP-a na tom kongresu je u ime PDP-a javno dao podršku DPS-u. Kada su shvatili da njihov partner gubi izbore, brže-bolje su poletjeli da se fotografišu u litijama i tako steknu političke poene, ali jedan selfi ili filmić u litiji ne može sakriti činjenicu da su dali otvorenu podršku DPS-u - kaže Žunić.

On dodaje da su lideri opozicije u RS-u politički pozeri koji nemaju izgrađen stav prema važnim političkim pitanjima, već populizmom i performansima pokušavaju da dobiju poene bez obzira na to što to odudara od njihove zvanične politike.

Šefica Kluba poslanika DEMOS-a Spomenka Stevanović kaže da opozicija i u ovom slučaju pokazuje svoju nekonzistentnost i kameleonsku politiku.

- Oni nemaju jasnu politiku i ponašaju se od slučaja do slučaja. Kada ocijene da će im to koristiti, predstavljaju se kao nekakvi veliki Evropejci, a već sutradan kao tvrdi nacionalisti - kaže Stevanović.

I ona podsjeća na odlazak potpredsjednika PDP-a Slaviše Markovića na kongres stranke Mila Đukanovića i podršku koju mu je pružio govoreći o programskim sličnostima između PDP-a i DPS-a.

- To je ta kameleonska politika koja može ponekad da donese neki politički poen, ali dugoročno to birači prepoznaju i kazne - kaže Stevanović.

Šef Kluba poslanika SPS-a Maksim Skoko kaže da je SPS konkretnim potezima, a ne samo verbalno podržavao borbu srpskog naroda i opozicionara u Crnoj Gori.

- Lider SPS-a Goran Selak je u finišu izbora bio u Budvi i otvoreno stao uz lidere opozicije. Dakle, mi smo isti kurs držali prije izbora kao i poslije izbora i nemamo nikakve dileme o tom pitanju - kaže Skoko.

Performans

Potpredsjednik Narodne skupštine i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković kaže da je lider ove stranke Nenad Stevandić više puta boravio u Crnoj Gori i pružao otvorenu podršku tadašnjoj opoziciji.

- U januaru je u Banjaluci održana bogojavljenjska litija koju je predvodio vladika Jefrem, ali u njoj nismo mogli da vidimo nikoga od opozicionara. Opozicija pokušava da dezavuiše javnost, jer smo svi svjesni da je Draško Stanivuković otišao u Crnu Goru samo da napravi performans, nadajući se da će svi zaboraviti da ni on ni bilo ko od njegovih stranačkih i koalicionih partnera u NSRS-u nije bio protiv dolaska Mila Đukanovića u BiH - kaže Petković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...