RAČUNAJTE DA NIJE DOBRO: Potrošačka korpa za august za 231 KM skuplja u odnosu na prethodni mjesec…

Potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2020. iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

  • Ekonomija

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Iz SSSBiH podsjećaju da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2020. iznosila 953 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 18 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u maju 2020. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,40 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe, u obzir su uzeti prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice, koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čini: prehrana (39,7 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,2 posto), obrazovanje i kultura (15,6 posto), odjeća i obuća (9,7 posto), prijevoz (6,7 posto) te održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana, korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...