BURNO U SKUPŠTINI RS-a: Pljušte opomene, prozivke, udaranje na poštenje… a najglasniji su Dodik i Šarović... (VIDEO)

Šarović je upitao Dodika je li pročitao Krivični zakonik RS-a, koji govori o kaznama zatvora onima koji podmićuju glasače da glasaju po njihovoj volji.

  • Vijesti

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović u obraćanju poslanicima NSRS-a rekao je da nije uredu od Milorada Dodika da vrijeđa poslanike iz opozicije.

Rekao je da uvažava mogućnost sazivanja sjednice koju je Dodik iskoristio, ali da nema namjeru da ga podrži.

- Većina onoga što ste rekli, nije tačno. Radi se o međunarodnoj organizaciji koja je u BiH 20 godina, sarađivala je s vama svakog izbornog procesa, da li preko OEBS-a, da li preko CIK-a. Koga vi obmanjujete? Ne plašite narod svojim strahovima. Ovaj memorandum služi da se kroz tehničku pomoć pomogne institucijama BiH. IFES nema nikakva ovlaštenja, sve ste izmislili. Ona želi da pomogne institucijama BiH da se uhvate kradljivci volje naroda, a mi smatramo da ste to upravo vi. Valjda su pošteni izbori u RS-u naš vitalni nacionalni interes, valjda je to i vaš interes, ali nisam čuo da ste o tome rekli. Onemogućavanje tehničke pomoći za otkrivanje zloupotreba javnih resursa u izbornom pocesu, to je u interesu građana RS-a – rekao je Šarović.

Upitao je Dodika je li pročitao Krivični zakonik RS-a, koji govori o kaznama zatvora onima koji podmićuju glasače da glasaju po njihovoj volji.

– Nedavno ste u RiTE Gacko rekli: “Ukoliko glasate za Vukotu, svi ćete dobiti otkaz.“ Pa ste otišli na Jahorinu i rekli studentima: “Džaba vam diplome ako niste član SNSD-a.” Onda se i penzionerima u jednom izborom procesu dali 100 KM i rekli da će da ih vrate ako ne glasaju za vas. Prebrojte poslanike koje ste kupili urušavajući demokratski proces. S njima ćete ovo i izglasati. Oslobodite ih se, s njima RS nema budućnost. Onda možemo da sjednemo i da razgovaramo – rekao je Šarović.

Milorad Dodik je, u odgovoru Mirku Šaroviću, rekao da iznosi netačne stvari.

- Vi ovdje branite samo BiH. Dobili ste nalog od Bakira Izetbegovića, dobili ste CIK BiH. Nisi razmišljao šta će biti kada opet doživiš debakl? Nisi ti, ni ja, mjerodavan za fer i poštene izbore, to kaže OEBS. U nekim sredinama niste uspjeli ni da sastavite političke liste. U odnosu prema RS-u, za vas je politička gromada Stevandić, Banjac i ostali koji vam nisu dozvolili da radite što ste radili – rekao je Dodik.

Govoreći o “zloupotrebi resursa u stranačke svrhe“, upitao je lidera SDS-a da li je, kada je bio ministar, ikada automobilom Ministarstva otišao na skup stranke, piše Srpskainfo.

- Jesi pošten! Gdje nađe toliko poštenje! Ja ću i dalje da idem helikopterom. Naći ću način. Zakažem načelnika opštine, a poslije odem na miting. Smatram da imam pravo na to – poručio je Dodik, nakon čega je nastala graja u opozicionim redovima pa je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović izrekao opomenu poslanicima Nebojši Vukanoviću i Drašku Stanivukoviću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...