VELIKI USPJEH PROFESORA LAGUMDŽIJE: Imenovan je u Upravni odbor Svjetskog udruženja vještačke inteligencije

U narednom periodu AIWS će nadzirati razvoj i upotrebu Vještačke Inteligencije od stane vlada, korporacija i neprofitnih organizacija kako bi se utvrdilo koliko su komplementarne s pravilima i standardima definiranim u AIWS Novom Društvenom Ugovoru 2020 u Doba Vještačke Inteligencije.

  • Društvo

  • 08. Sep. 2020  

  • 0

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Zlatko Lagumdžija je imenovan u dvanaestočlani Upravni Odbor Istorije AI Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije kojim predsjedava guverner Majk Dukakis, bivši predsjednički kandidat američkih Demokrata, osnivač Globalnog Boston Foruma.

Većina članova Upravnog odbora, među kojima polovina dolazi s Harvarda i MITa, su profesori i istraživači s vodećih svjetskih univerziteta iz kompjuterskih nauka i  disciplina usmjerenih na ukupne društvene i ekonomske promjene koje proizvodi razvoj Vještačke Inteligencije. 

Ovo imenovanje je uslijedilo nakon izlaganja profesora Lagumdžije zajedno sa Vint Cerfom, utemeljiteljem, „ocem“ interneta, prije dvije sedmice, konferenciji Ujedinjenih  Nacija i Boston Global Foruma „UN 2045: Novi Ekonomski model i  budućnost Vještačke Inteligencije“. Dva člana Upravnog odbora su dobitnici Turing nagrade, poznate kao  „Nobelove nagrade iz kompjuterskih nauka“.

Inovativna mreža Svjetskog Udruženja Vještačke Inteligencije (AIWS) je utemeljena od strane Boston Globalnog Foruma, Instituta Majk Dukakis, Vlade Američke države Masačusets i MIT.  AIWS radi na identifikaciji, publikovanju i promoviranju principa pravedne aplikacije Vještačke Inteligencije kroz razvoj aplikacija i rješenja baziranih na ovim principima prilikom korištenja u politici, administraciji, zdravstvu, obrazovanju, transportu, nacionalnoj sigurnosti i drugim područjima.

U narednom periodu AIWS će nadzirati razvoj i upotrebu Vještačke Inteligencije od stane vlada, korporacija i neprofitnih organizacija kako bi se utvrdilo koliko su komplementarne s pravilima i standardima definiranim u AIWS Novom Društvenom Ugovoru 2020 u Doba Vještačke Inteligencije (New Social Contract in the Age of Artificial Intelligence).

Na ovom  radi grupa autora pod okriljem AIWS i služiće za identifikovanje društveno štetnog djelovanja i korištenja  Vještačke Inteligencije kroz publikacije i preporuke na bazi kredibilnih izvještaja. Nakon intenzivnih dvogodišnjih konsultacija uskoro se očekuje  usvajanje  dokumenta (Social Contract 2020) na zajedničkom skupu Svjetske Liderske Alijanse i Boston Globalnog  Foruma, prenosi Hayat.

Devetočlanu grupu autora Društvenog Ugovora 2020, predvodi Vint Cerf a medju njima je i dr. Lagumdžija zajedno sa  liderima Boston Globalnog Foruma i profesorima Harvarda i MIT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...