STRAVIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Vatrena stihija progutala gradić Malden, evakuirani stanovnici Kalifornije i Oregona (VIDEO)

Nekontrolirani šumski požari haraju američkim zapadom. Nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama, uništili su za praznični vikend gradić Malden u Washingtonu i zaprijetili zajednicama u Oregonu i Kaliforniji.

  • Hronika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 0

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Seattlea, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i knjižnicu.

"Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima", rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman, u kojem se nalazi gradić. "Molim vas, idite što prije!"

To je jedan od nekoliko desetaka požara koji su divljali Washingtonom, Oregonom i Kalifornijom za vikend u kojem se obilježava Praznik rada i u kojem su temperature na zapadu doline San Fernando kod Los Angelesa dosegle 49 stepeni.

U Kaliforniji se oko 14.000 vatrogasaca bori sa 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara, objavila je uprava za šume.

Distributeri struje prekinuli su snabdijevanje za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio vanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego.

Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove Sierra National Forest, Angeles National Forest i San Bernardino National Forest.

U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen je kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija.

Oko 100.000 kućanstava u toj saveznoj države ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...