SAD JE SVE JASNO: Dodik i Vučić dio su Trumpove kampanje, kakve veze ima Palestina s Republikom Srpskom…

Premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem predstavlja isključivo podršku vanjskoj politici Donalda Trumpa, koji smatra da će Jevreji odlučiti izbore u SAD-u, jer Republika Srpska i Palestina nemaju apsolutno nikakve veze, smatraju analitičari.

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 2

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj bi se isključivo raspravljalo o inicijativi za premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Dodik je objasnio da je to interes SAD-a, a da je BiH stalo do američke podrške. Isto će da uradi i Srbija, što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpisao u Bijeloj kući.

Dok političari u BiH nazivaju apsurdnim Dodikovu podršku SAD-u s obzirom na to da je na crnoj listi, mnogi smatraju da je pravo pitanje kakve veze Palestina i Izrael imaju s Republikom Srpskom.

– Ovdje se ne radi o odnosima Palestine i Republike Srpske, jer oni nemaju nikakvu saradnju. Ne radi se ni o dogovorima Republike Srpske i Srbije, već se radi o podršci Trumpovoj spoljnoj politici pred izbore. Dakle, radi se o srpskom nacionalnom interesu da Trump pobijedi i taj interes su prepoznali Beograd i Banjaluka – objasnio je profesor političkih nauka Srđan Perišić za portal "Srpskainfo".

Objašnjava da je Dodik “dobro odigrao”, jer je jasno dao do znanja da je pobjeda Trumpa dobrodošla i da, u skladu s tim, donekle podržava njegovu vanjsku politiku.

– Republika Srpska nema nikakve kontakte sa Palestinom. Srpska nije protiv palestinske države niti ima ikakve interese da stane na stranu Palestine – objašnjava Perišić te dodaje da smatra da se vanredna sjednica Predsjedništva BiH o ovom pitanju neće ni održati, jer druga dva člana ne žele da učestvuju.

Postavlja se pitanje otkud Vučić i Dodik u Trumpovoj kampanji i kakve to veze ima s normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova.

– Iz ugla izbora, to je ključna stvar. Istraživanja javnog mnijenja u SAD-u pokazuju da je u trenutnim “neopredijeljenim državama” veliki broj jevrejskih zajednica. Trumpov izborni tim smatra da će Jevreji odlučiti ove izbore i zato je krenuo sa “proizrael” akcijama – objasnio je politolog Stefan Ličina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...