DODIK S VUČIĆEM U BEOGRADU RAZGOVARAO I O IZETBEGOVIĆU: Evo o čemu se radi...

Dodik je rekao da mu iskustvo govori da se pozicija RS-a na neki način, također, prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja. Ipak, naglasio je da nema pretjerana očekivanja kad je riječ o "dobrim namjerama međunarodnih faktora, prije svega iz Bruxellesa".

  • Politika

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 6

Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili "Mir" u Beogradu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je novinarima da je razgovor s Vučićem bio u četiri oka, jer je, kaže, želio i neke druge stvari da prenese predsjedniku Srbije. "Imajući u vidu moje iskustvo iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju", rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Dodik je rekao da mu iskustvo govori da se pozicija RS-a na neki način, također, prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja. Ipak, naglasio je da nema pretjerana očekivanja kad je riječ o "dobrim namjerama međunarodnih faktora, prije svega iz Bruxellesa".

Jedna od tema bila je i ponovna najava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o eventualnoj reviziji tužbe protiv Srbije, a Dodik je rekao da on i SDA "Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid".

"U BiH bi bili presretni da nema RS-a, ali da ni Srbiju ne mogu da vide bez obzira na to što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu. Njima je trn u oku RS i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u RS-u, a oni, za ne daj, Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer rekao u Sarajevu da su Republika Srpska i Kosovo za Sjedinjene Američke Države neuporedivi slučajevi, naglasivši da je on dodao Palmeru da su uporedivi.

Tema je bila i angažovanje vojske BiH na istočnoj granici zbog migrantske krize. Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsjedništva BiH.

"A policija jednog entiteta, po Dejtonu, ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da, ako neko hoće na taj način da rješava probleme, onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor RS-a svakako legitimisao pravo Srbije da ona, kao garant Dejtona, bude tamo", rekao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...