PODVIG ZA POVIJEST: Ljekari UKC-a Tuzla uradili tri operacije srca kod budnih pacijenata...

Prednost te metode je i kraći boravak u jedinici intenzivne njege u postoperativnom periodu. Pacijenti se rješavaju perioperativne boli, smanjene su ukupne komplikacije.

  • Zdravlje

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Ljekari Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla, u saradnji s kolegama iz American hospitala Tirana, uradili su u tri dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tri operativna zahvata na srcu u epiduralnoj anesteziji. Tim ljekara iz Tirane činili su dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri, specijalisti anesteziologije i reanimatologije.

Kako je za Fenu izjavio načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla doc. dr. Mustafa Tabaković, specifičnosti u vezi sa samim hirurškim postupkom su u tome što se radi o visokorizičnim pacijentima tako da su oni za vrijeme operacije bili budni, svjesni svih dešavanja tokom operacije.

Prema riječima specijaliste anesteziologije i reanimatologije, dr. Adnana Behrema, epiduralna anestezija, kao izolovana tehnika anestezije u kardioanesteziji, koristi se rijetko.

- Za tu tehniku regionalne anestezije odlučili smo se zbog teškog oblika restriktivno-opstruktivnog poremećaja plućne funkcije, usljed prethodnih plućnih oboljenja - kazao je.

Cilj im je, kako je kazao, bio izbjeći mehaničku ventilaciju zbog visokog rizika od postoperativnih respiratornih komplikcija te su pacijenti tokom operacije disali spontano, a uz to su bili svjesni i kontaktibilni.

- Ta tehnika anestezije prvi put je primijenjena u BiH, kad govorimo o kardiohirurškim procedurama. U skladu sa potrebama, u budućnosti ćemo raditi te zahvate - kazao je za Fenu dr. Behrem. Ističe da su pacijenti stabilni, urednog postoperativnog toka, osjećaju se dobro.

Prednost te metode je i kraći boravak u jedinici intenzivne njege u postoperativnom periodu. Pacijenti se rješavaju perioperativne boli, smanjene su ukupne komplikacije.

Gosti iz Tirane, dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri održali su i predavanja o epiduralnoj anesteziji u kardiohirurgiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...