DODIKOVO IGRANJE SA OTVORENOM VATROM: "Kod Bošnjaka je jak osjećaj osvete, pogodio ih je susret Vučića i Trumpa, ne mogu legalno pokrenuti rat protiv RS-a, ali računaju na…“

"Situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršala, jer se provodi plan sa Kongresa SDA koji predviđa ukidanje Republike Srpske i stvaranje nekakve građanske države", rekao je jutros Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gostujući na Radio-Televiziji Srbije.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2020  13. Sep. 2020

  • 9

Rekao je da je s tim "pogoršanjem" upoznao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na sastanku u Beogradu prije dva dana.

Dodik je rekao da u ostvarenju tih ciljeva, među kojima je pomenuo i nedavnu najavu Bakira Izetbegovića o obnavljanju tužbe protiv Srbije za genocid, koja kako je rekao nije moguća, jer bi i on trebao za nju glasati, "muslimanska, odnosno bošnjačka strana računa čak i na ratnu opciju".

Milorad Dodik je rekao kako se među Bošnjacima svaki uspjeh Srbije doživljava kao vlastiti neuspjeh, ili poraz.

"Bošnjacima se nakon što su vidjeli uspjeh politike Srbije u Washingtonu, kada su vidjeli slike predsjednika Vučića sa Trumpom, javilo osjećanje ugroženosti, jer oni su do sada sebe vidjeli kao mezimce te iste Amrike, kao stradalnički narod, kako su Srbi ti koji su navodno vršili genocid. Kada postavite pitanje kako je moguće da međunarodna zajednica ima dva različita aršina za samostalnost Kosova i Republike Srpske, kada se pomene ta paralele, onda iz Sarajeva čujete te talambase kako to nije moguće i kako će oni tu svoju neku Bosnu i Hercegovinu, koju uopšte ne kontrolištu uopšte, braniti ratom.

"To nije moguće izvesti na legalan način, jer to podrazumijeva upotrebu Oružanih snaga BiH koje može pokrenuti samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a u tom  Predsjedništvu sjedim i ja. S druge strane, ako ste mislili da ćete pokrenuti policijske snage muslimanske i hratske, onda imate problem jer po Dejtonskom sporazumu policija ne smije prelaziti entitetske linije. Ima i drugi problem što sam apsolutno siguran da Hrvati neće biti dio takve jedne odluke. Dakle, nema legalnog i legitimnog osnova da išta pokrenu".

Milorad Dodik je rekao da za eventualni sukob "Bošnjaci računaju na to što su stranci ostavili pod njihovom kontrolom šest fabrika namjenske industrije, dok su istovremeno stranci uništili kompletnu namjensku industriju Republike Srpske i putem visokih predstavnika ostavili nam samo ostatke ostataka. Bakir Izetbegović je prije godinu dana obilazeći jednu od tih fabrika, čini mi se u Konjicu, rekao da se veliki dio naoružanja izvozi, ali i da se dio čuva "za nedaj Bože", upozorio je Dodik, prenosi „Slobodna Bosna“.

Član Predsjedništva BiH je rekao kako je "kod Muslimana izuzetno snažna ta potreba za osvetom nad Srbima zbog navodnih zločina, a da pri tom zaboravljaju da u Sarajevu više ne živi 150 hiljada Srba koji su prije rata tu živjeli, kao i drugim mjestima gdje su počinjeni zločini nad Srbima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...