ČUDO NEVIĐENO: Predstavljen vojni dron s umjetnom inteligencijom, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

"Anduril Industries" tehnološka je kompanija Palmera Luckeya, čovjeka koji je osmislio VR naočale Oculus Rift te tehnologiju prodao Facebooku.

  • HiTec

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Njegovo ime ranije se vezalo uz virtuelnu stvarnost, a od sada bi se mogao povezivati i s bespilotnim letjelicama.

"Anduril Industries" je nedavno razotkrio svoj novi projekt, vojni dron Ghost 4.

Prema prikazanome, riječ je o ultralakom prijenosnom dronu koji može stati u ruksak, a osnovna mu je namjena nadzor terena, pretraživanje, snimanje te analiza snimaka uz pomoć umjetne inteligencije. Kada se izvadi iz ruksaka i rasklopi, Ghost 4 dug je oko dva metra, a izrađen je tako da bude otporan na vodu, prašinu, blato i druge teške uvjete u kojima bi se mogao naći.

U stanju je letjeti potpuno autonomno ili pod kontrolom operatera s tla. Autonomija mu je deklarirana na oko 100 minuta. Na misiju izviđanja može ponijeti kamere, lasere, sisteme za ometanje radiosignala, a ima i mogućnost prijenosa i ispuštanja tereta mase do 16 kilograma. Umjetna inteligencija omogućava mu pametno pretraživanje tla te prepoznavanje onoga što kamere snime – bilo da je riječ o vojnicima, naoružanju ili drugoj opremi na ratištu. Ovi dronovi dovoljno su inteligentni da mogu letjeti i u "rojevima", odnosno formaciji složenoj tako da se podaci s terena brže i efikasnije mogu prenijeti u bazu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...