KO BI SE OVOME NADAO: Milijarder Elon Musk otkrio šta misli o Billu Gatesu, neće mu se svidjeti...

Četvrta najbogatija osoba na svijetu ponovo se negativno izrazila o drugoj najbogatijoj osobi.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2020  14. Sep. 2020

  • 0

Nakon što je suosnivač "Microsofta" Bill Gates posumnjao u održivost električnih kamiona, izvršni direktor "Tesle" Elon Musk rekao je ovog vikenda da misli da Gates “nema pojma”.

Musk je na jedan tvit u subotu odgovorio na pitanje kako se osjeća u vezi s Gatesovom izjavom o električnim vozilima.

Gates je, naime, u avgustu na svom blogu objavio razmišljanja o električnim vozilima, objašnjavajući zašto je sumnjičav u pogledu njihovog potencijala kada je riječ o velikim udaljenostima. Njegov razlog sumnje je: “Baterije su velike i teške.”

– Čak i uz velika otkrića u tehnologiji baterija, električna vozila vjerovatno nikada neće biti praktično rješenje za velike kamione, teretne brodove i putničke avione. Električna energija djeluje kada trebate prijeći kratke udaljenosti, ali trebamo drugačije rješenje za teška vozila, koja idu na velike udaljenosti – napisao je Gates.

Umjesto toga, Gates želi usmjeriti pažnju prema “jeftinim, alternativnim gorivima” – posebno biogorivima – kao mogućem održivom rješenju za komercijalna vozila.

No, zahvalio je proizvođačima automobila GM-u i "Fordu" te novim brendovima "Rivian" i "Bollinger" za njihov napredak u proizvodnji potpuno električnih kamioneta. Teslu nije spomenuo.

"Tesla" je nedavno otkrio svoj novi električni kamionet – Cybertruck, i skuplju verziju kamiona – Tri Motor AWD. "Tesla" kaže da će proizvodnja Cybertruck započeti krajem 2021., a proizvodnja Tri Motor AWD-a 2022.

Ovo nije prvi put da Musk daje negativne primjedbe na račun Gatesa. U februaru je direktor firme za električne automobile rekao u tvitu da je razgovore s Gatesom smatrao “razočaravajućim”.

Neslaganje je tada uslijedilo nakon što je Gates u jednom intervjuu spomenuo da je kupio električni Porsche Taycan, a ne Teslu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...