BURNO U PREDSTAVNIČKOM DOMU PSBiH: Nikšić traži da se po hitnom postupku razmatra izmjena Izbornog zakona...

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas, razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču Izbornog zakona, javnih nabavki te prekršaja.

  • Politika

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 0

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić zatražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona, a poslanici će se prvobitno izjasniti o hitnosti procedure donošenja tog zakonskog rješenja.

Kako je predlagač pojasnio, izmjene se tiču provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima u Mostaru.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju, kao i izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, koje je, također, predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonili uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Korupcija u javnim nabavkama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci, poput sukoba interesa - kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (HDZ) te poslanica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Edite Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama Zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji, jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim kantonima i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i kantonima FBiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...