BANJA LUKA DANAS OPLAKUJE KRAJIŠNIKA: Prije 23 godine ispratila ga je jajima i kamenjem… (VIDEO)

Krajišnik je čak bio zarobljen u hotelu "Bosna", koji su opkolili stanovnici Banje Luke.

  • Vijesti

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 4

Banja Luka danas plače za Momčilom Krajišnikom. U iskazivanju emocija prednjači "prvi baja" među Srbima Milorad Dodik. Nižu se hvalospjevi o jednom od osnivača RS-a i prvom predsjedniku Narodne skupštine RS-a. 

Međutim, ova ljubav je nešto novijeg datuma. Nije zgoreg podsjetiti kako je Banja Luka dočekala Krajišnika 1997. godine, nakon razlaza Biljane Plavišić i SDS-a. Krajišnik je tada bio predsjednik SDS-a, a ovu posjetu Banjoj Luci, u koju je došao iz tadašnje prijestonice RS-a Pala, sigurno je da nikada nije zaboravio, piše "Osobođenje".

Naime, u toku je bila predizborna kampanja za vanredne izbore za predsjednika RS-a. U Banjoj Luci su u isto vrijeme bili predsjednici tada dvije najveće stranke u ovom entitetu, SDS-a, na čelu s Krajišnikom, i novoosnovanog Srpskog narodnog saveza Biljane Plavšić. Banja Luka je listom bila za Biljanu i njenog novog pulena Milorada Dodika. Krajišnik je bio "persona non grata" u ovom dijelu BiH. Čak je bio u svojevrsnom zarobljeništvu, jer je hotel "Bosna", gdje se sklonio pred razularenom masom, bio pod opsadom stanovnika Banje Luke. Kako je izgledao Krajišnikov bijeg iz grada koji ga danas oplakuje, možete pogledati u videu.

Isti tenkovi koji su ispratili Krajišnika iz Banje Luke, doveli su te 1997. godine Milorada Dodika na premijersku poziciju u svojevrsnom državnom udaru koji je izvršen u ovom bh. entitetu zahvaljujući obilatoj podršci NATO-ovih snaga u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...