“SB” NA LICU MJESTA (II): Otvorena izložba islamskih kaligrafija autora Mirze Smajovića (FOTO)

Smajovićeva kaligrafska djela nalaze se u mnogim galerijama i muzejima u svijetu, a jedno od njih nalazi se u pakistanskom nacionalnom muzeju Lahore. 

  • Kultura

  • 16. Sep. 2020  

  • 0

U Fotogaleriji Jelićeva otvorena je izložba islamskih kaligrafija autora Mirze Smajovića. 

Mirsad-Mirza Smajović je rođen 1967. godine u Sarajevu. Završio je Prvu Gimnaziju u Sarajevu. U periodu od 1986. do 2000. godine bio je rock muzičar i gitarista. Od 1974. do 1978. godine izučava kaligrafiju i Kur'an kerim pismo pod nadzorom prof Ešrefa Kovačevića i hfz. Kadrije Jakupija. Profesionalno se počinje baviti kaligrafijom 1998. godine. Nagrađivan je i pohvaljivan od strane pakistanskih i iranskih profesora za doprinos islamskoj kaligrafiji. 2008. godine je dobio status istaknutog samostalnog umjetnika u Bosni i Hercegovini.

Njegova kaligrafska djela nalaze se u mnogim galerijama i muzejima u svijetu, a jedno od njih nalazi se u pakistanskom nacionalnom muzeju Lahore. 

Otvaranje izložbe je organizirano u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, uz poštivanje propisanih mjera Kriznog štaba i upotrebu adekvatnih zaštita. 

Naš fotoreporter je bio tamo, pogledajte šta je zabilježio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...