TRUMP OBEĆAO: "Do kraja godine proizvest ćemo 100 miliona vakcina - za Amerikance"

Donald Trump obećao je u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 miliona vakcina za Covid-19 i dovoljno da se do aprila 2021. vakciniše 330 miliona Amerikanaca.

  • Svijet

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 0

"Proizvest ćemo najmanje 100 miliona doza do kraja godine, a onda, najvjerovatnije, mnogo više, stotine miliona doza bit će raspoložive svaki mjesec te ćemo do aprila imati dovoljno vakcina za sve Amerikance", rekao je američki predsjednik na pres-konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazavši optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalne vakcine.

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali su dvije firme "Moderna" i "Pfizer" u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih vakcina, prva očekuje rezultate u oktobru, a druga u novembru.

Obje firme su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina miliona doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u oktobru, 24 sata nakon što vakcine odobri Agencija za lijekove (FDA).

Vakcine će se davati dva puta u razmaku od tri do četiri sedmice.

Dostupnost američke vakcine važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. novembra, u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu istaknuvši da vakcinu treba odobriti samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...