MINISTRICA GUDELJEVIĆ POTPISALA UGOVOR: Građani BiH će među prvima dobiti vakcinu!

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević potpisala je ugovor s "GaviAllianceom" (Globalni savez za vakcionu) o nabavci vakcina za građane BiH.

  • Vijesti

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 1

Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Genevi proslijedila je u julu ove godine Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcionu (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (COVAX), a koji će administrirati GAVI, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznao članice s Instrumentom COVAX i pozvao ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obavezama.

Ugovor o nabavci vakcina s GAVI-jem, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno je i potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora s Globalnom alijansom za vakcinu predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcinu protiv Covida-19.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH u srijedu, 16. septembra dalo je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19.

Ova institucija je ovlastila ministricu civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjeniku ministrice civilnih poslova, kao potpisniku ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

“Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za COVID-19), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 50.000,00 maraka (25 hiljada eura) iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a prethodno je odobrio izdvajanje ovih sredstava”, navedeno je u saopćenju.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od oko 9,1 milion eura.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...