ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE ODGOVORIO NA PROZIVKE: "Cilj nije molitva nego ocjena spremnosti Oružanih snaga"!

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić izjavio je da su Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

  • Politika

  • 19. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 5

 Srpska demokratska stranka zatražila je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da hitno prekidanje vojnu vježbu na Manjači, nakon što se u javnosti pojavio video snimak "koji potvrđuje kršenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije". 

Nakon objavljivanja video snimka iz kojeg se vidi da su bošnjački vojnici prilikom vjerskog obreda itekako prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, Dodik, niti institucije RS više ne mogu ignorisati nepoštovanje propisa koje su donijeli", naveo je član Izdvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić.

Lovrić je upozorio je da vojna vježba u kojoj pored vojnika iz 20 zemlja članica NATO saveza, učestvuje i 800 vojnika Oružanih snaga BiH, koji borave u neadekvatnim uslovima, prestavlja potencijalnu epidemiološku bombu.

On je postavio pitanje za srpskog člana Predsjedništva BiH zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna.

"Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on juče na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone", upitao je Lovrić.

On smatra da je Dodik, kada je vježba na Manjači u pitanju, građanima Srpske ostao dužan dati odgovor i na pitanje zašto pripadnici NATO-a ocjenjuju Oružane snage BiH.

... 

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić izjavio je da su Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

Cilj vježbe nije da se organizuje radi molitve bilo kojeg naroda, nego da se pokaže spremnost pripadnika OS BiH za misije podrške miru. Upražnjavanje vjerskih aktivnosti je omogućeno u svakom segmentu, pa i u vrijeme vježbe, a ona nije organizovana da bi se vjerski obred stavio u prvi plan – istakao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je planirano da pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održe vježbu “Dinamičan odgovor 2 020” i “NEL 1” – ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 stranih ocjenjivača.

On je istakao da se stavljanjem vjerskog obreda u prvi plan uoči vježbe na neki način iritiraju pripadnici druga dva naroda.

– Nije isključeno da će iziritirani ovakvim potezom i druga dva naroda uzvratiti istom mjerom i na poseban način dati značaj molitvama – rekao je Okolić, te naglasio kako niko u Oružanim snagama ne osporava vjerska prava nijednom narodu i da je ta oblast regulisana zakonom.

On je napomenuo da je formiran i Tim za praćenje epidemiološke situacije koji će pratiti situaciju i reagovaće na sve što ne bude u skladu sa uputstvima i mjerama Svjetske zdravstvene organizacije i nižim nivoima koji regulišu tu oblast.

Na njima je, tvrdi Okolić, sva odgovornost ukoliko dođe do nekih neželjenih posljedica kada je riječ o virusu korona.

Okolić je naveo da je riječ o vježbi na kojoj će biti izvršena provjera spremnosti pripanika Oružanih snaga BiH u pružanju podrške miru po svim osnovama.

Prema njegovim riječima, na ovoj vježbi će se vidjeti koliko su OS BiH sposobne da pruže podršku operacijama mira.

– Nikakvi pripadnici NATO saveza neće učestvovati na ovoj vježbi – istakao je Okolić, te dodao da će vježbu pratiti 15 ocjenjivača, što je minimum za vježbe ove vrste.

PROČITAJTE JOŠ

Oni su iz različitih zemalja, a ima i onih koji nisu iz zemalja članica NATO-a. Okolić je naveo da je došao minimalan broj ocjenjivača s obzirom na virus korona, prije čije pojave je ova ova vježba i planirana.

– Vježba treba da bude održana u svim segmentima u skladu sa preporukama zdravstvenih i drugih nadležnih organa sa terirorije na kojoj je obavlja – rekao je Okolić.

Okolić je napomenuo da je insistirao zajedno sa saradnicima da se poštuju sve zdravstvene mjere s obzirom na epidemiju virusa korona, počev od broja pripadnika Oružanih snaga BiH na otvorenom i zatvorenom prostoru, dezinfekcije, propisane distance, uslova boravka i ishrane.

– Tim će morati sve to da prati i ukoliko bude narušavanja tih propisanih mjera nije isključeno da će se i vježba prekinuti, ali zdravlje pripadnika Oružanih snaga BiH mora biti sačuvano – poručio je Okolić.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...