POTRESNI PRIZORI IZ BJELORUSIJE: Žene plaču, policija udara i hapsi sve redom (FOTO, VIDEO)

Bjeloruska policija u subotu je privela stotine demonstranata protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, a ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da će moguće sudjelovanje opozicione političarke Svjetlane Tihanovske na ministarskom sastanku EU-a smatrati miješanjem u unutarnje poslove, javljaju agencije. 

  • Svijet

  • 19. Sep. 2020  20. Sep. 2020

  • 2

Tihanovska je na predsjedničkim izborima održanim 9. avgusta bila protukandidatkinja predsjedniku Aleksandra Lukašenka, koji Bjelorusijom vlada 26 godina. Po službenim rezultatima Lukašenko je na izborima uvjerljivo pobijedio no nakon izbora u Bjelorusiji su izbili masovni protesti zbog, kako tvrdi opozicija, manipulacija rezultatima glasanja. 

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je o svom stajalištu informiralo evropske diplomate, izvijestila je novinska agencije Belta. -

Ruska državna novinska agencija ranije je izvijestila da se očekuje sudjelovanje Tihanovske na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a iduće sedmice.

Bjeloruska policija privela je stotine sudionika uglavnom ženskog protesta u Minsku gdje je oko 2.000 ljudi tražilo Lukašenkovu ostavku. -

Demonstrant i su se kratko sukobili s policijom koja im je potom prepriječila put i počela iz gomile izvlačiti jednu po jednu osobu, rekao je jedan svjedok.  

Na jednoj lokaciji, deseci žena bili su okruženi sigurnosnim snagama u zelenim uniformama pred trgovačkim centrom te izvikivale "Samo kukavice tuku žene!"

Među privedenima je i 73-godišnja aktivistica Nina Baginska koja je postala ikona protestnog pokreta pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošli mjesec. 

Zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na mirne proteste Evropska unija razmatra nove sankcije Lukašenkovoj vladi. 

Evropska unija je izbore u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad demonstrantima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Lukašenko na takve ocjene odgovara da su protesti urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijarde eura pomoći.

U Bjelorusiji se od spornih izbora protesti održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 hiljada ljudi.

Tihanovska tvrdi da je ona pobjednica izbora, a u susjednu Litvu pobjegla je nekoliko dana nakon glasanja, strahujući za svoju sigurnost u vrijeme nasilnog gušenja otpora na ulicama. Ona poručuje da protesti moraju ostati mirni.

Law enforcement officers scuffle with women and one demonstrator is seen being dragged away while others cling onto her during a rally to protest against the presidential election results in Minsk, Belarus, today 

Police officers detain a woman during an opposition rally to protest the official presidential election results in Minsk, Belarus, on Saturday. Around two thousand women took part in the 'Sparkly March'

Police officers detain a woman wearing a face mask during an opposition rally in Minsk, Belarus, today. Officers blocked the women and began dragging them into police vans as they stood with linked hands

An elderly women reacts as police officers detain women during an opposition rally to protest presidential election results

Belarusian policemen detain participants of a women's peaceful solidarity march in Minsk, Belarus, on Saturday

Women with old Belarusian national flags march during an opposition rally to protest the election results in Minsk, Belarus

Belarusian policemen detain a participant of the march as opposition activists continue their every day protest actions

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...