DOKTORICA ALEMKA MARKOTIĆ OTKRIVA: Ova jednostavna i jeftina stvar, koju imamo kod kuće, može pomoći u borbi s virusom…

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci, kao što je higijena nosa, mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sistema.

  • Društvo

  • 20. Sep. 2020  20. Sep. 2020

  • 0

Zapažanja koja navodi su još u fazi početne kontrolirane studije, ali ova spoznaja ne može sigurno štetiti. Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su sedmicama bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

Riječ je, naime, o slanim otopinama koje korona kao ni drugi virusi „ne vole“.

„Od samog početka epidemije uzrokovane sa SARS-CoV-2 znanstvenici i liječnici primijetili da u jednog broja bolesnika, ali i osoba u kojih je dokazana infekcija, a nisu razvili simptome, možemo dugotrajno detektirati virus u nosnoj sluznici. Zabilježeni su i slučajevi od preko dva mjeseca pozitivnih briseva u pojedinih osoba. U prvim mjesecima epidemije, dok nismo znali koliko dugo bi virus mogao biti infektivan, to je bilo povezano i s dugotrajnim boravkom pozitivnih osoba u izolaciji, što je dovodilo do određenih i psihičkih problema, ali i egzistencijalnih zbog dugotrajne izolacije i nemogućnosti povratka na posao“, kaže Markotić za 24sata.

„Tijekom proljeća i početkom ljeta jedan dio osoba s dugotrajno pozitivnim brisevima mi se obratio za pomoć. S obzirom na to da specifičnog lijeka za sada nema, razmišljala sam kako im najbolje pomoći. Pretpostavka je bila da se vjerojatno radi o defektnim virusnim česticama ili virusima koji su izgubili svoju moć zaražavanja, no za to još nije bilo dovoljno informacija u relevantnoj znanstvenoj i stručnoj literaturi te su oni morali biti u izolaciji do dobivanja negativnih nalaza brisa. Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela.

Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u normalan život“, kaže Markotić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...