TOP SECRET: SAD u strogoj tajnosti, za samo godinu dana, razvio novi borbeni avion, ovo je pravo čudo… (FOTO)

Ratno zrakoplovstvo SAD-a nije, kao i većina vojnih jedinica širom svijeta, pretjerano fleksibilna organizacija koja brzo može donijeti odluke o finansiranju, izgradnji i uvođenju u upotrebu novih tehnologija.

  • HiTec

  • 20. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 1

Upravo stoga iznenađuje podatak koji je službeno potvrđen američkom Defense Newsu, a govori o tome da je ova grana Oružanih snaga SAD-a u tajnosti osmislila, izradila i već čak i testirala potpuno novi borbeni mlažnjak.

Da stvar bude još bolja, kazali su kako su cijeli ovaj proces obavili u samo godinu dana, što je zapanjujuće kratko vrijeme po svim, a ne samo vojnim standardima, za ovakav pothvat.

O novom tipu borbenog mlaznog aviona ne zna se mnogo. Iz Ratnog zrakoplovstva kazali su tek da je riječ o mlaznom lovcu nove, šeste generacije, da postoji njegov prototip u punoj veličini koji je već obavio pokusne letove, te da je pritom "obarao rekorde". Objavljeno je i da će vrlo brzo biti spremni izrađivati novu generaciju mlaznih aviona na potpuno nov način i tehnologijama koje do sada u tom sektoru nisu bile korištene, a mogu proizvesti najkompliciranije sisteme ikada. Svi ostali podaci proglašeni su tajnom.

Avion je razvijen pod okriljem programa Next Generation Air Dominance (NGAD) unutar kojeg se, osim mlažnjaka, razvijaju i napredne bespilotne letjelice i razne napredne digitalne platforme za "pravo" i digitalno ratovanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...