PORUKA SA REDOVNE SESIJE KRUGA 99: "Arogancija službenog Zagreba je prevršila mjeru"

Na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Bespuća zagrebačkih susreta" učesnici su govorili o posjeti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hrvatskoj te poručili da ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego što može napraviti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Politika

  • 20. Sep. 2020  

  • 6

Dodik se tokom posjete sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

"Uvredljivost i arogancija službenog Zagreba i predsjednika Milanovića, doista jeste ona kap koja je prevršila mjeru i koja predstavlja kontinuitet jednog arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu", rekao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Ante Čolak, bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu pokušaj blokade donošenja briselskih sankcija za Dodika.

"Što bi to značilo za njega i politiku koju on predstavlja? Donošenjem briselskih sankcija automatski bi značilo primjenu bonskih ovlasti u BiH", rekao je Čolak.

Osvrnuo se na poziciju Milanovića navodeći da je "razočaran kako je on uopće došao na ideju da pozove Dodika".

"Ili je i njega kao i Dodika obuzela položajna pamet pa želi biti veći Hrvat nego što jest. Pozicija Milorada Dodika ne proizlazi iz njegove političke mudrosti i pameti nego je ona položajna pamet koja proizlazi iz dejtonske strukture i Aneksa 4", pojasnio je Čolak.

Smatra da su "konačno pale maske i ovo je bila promocija Milorada Dodika kao lidera Hrvata u BiH, koji će im vratiti konstitutivnost, ali naravno ne u RS-u".

"Ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego što može napraviti BiH ili što može pomoći Hrvatima u BiH. Pa ih ja molim da nam više ovako ne pomažu jer nas nestade. Konačno je Dodik postao lider politike Hrvata u BiH, obećani Mesija", rekao je Čolak.

O posjeti je govorio i Ibrahim Prohić, psiholog i analitičar.

"Osnovni propust zagrebačkog sastanka, zato je on po mom sudu incidentan, je u tome što su zaobiđene institucije države BiH", poručio je Prohić.

Podsjetio je da "mi, nakon svega što nam se dešavalo u posljednjih 30 godina i što nam se dešava i danas, nemamo više pravo na naivnost".

"Tačno je da ovo ima i određene izborne, odnosno predizborne motive, ali to nije glavni motiv ovakvih postupaka. Prva konstatacija je da tzv. region i dan danas nije odmakao od ranih '90-ih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u '90-im godinama. To znači da ljudi ovdje, društva i države nisu sposobni da uče, nisu sposobni da se razvijaju", dodao je Prohić.

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, kazao je da većina političkih analitičara i društvenih djelatnika u BiH vjerovala je da će nakon zadnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj uslijediti promjena odnosa vlasti u Hrvatskoj prema BiH.

"Nažalost, nakon nedavnih sastanaka u Zagrebu na kojim je gostovao Milorad Dodik, u tko zna kojem svojstvu, čini se da se ipak ništa bitno u tom odnosu neće promijeniti, te da je službena politika Hrvatske i dan danas talac pogrešne hrvatske politike iz '90-ih godina i njezinih posljedica", dodao je Pejić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...