ZBOG VIRUSA SE ZANEMARIJU DRUGE BOLESTI: "Poslije pandemije KORONE moguća EPIDEMIJA..."

– Lično se bojim, a to je mišljenje i mnogih članica iz udruženja, koje već imaju svoju dijagnozu karcinoma, da kad prođe kriza oko korone, da će se pojaviti epidemija karcinoma, ali nažalost da oni budu u nekoj odmakloj fazi, jer bolest ne može čekati, zdravlje ne može čekati i ne možemo ga zanemariti – poručuje Memić.

  • Mini market

  • 20. Sep. 2020  20. Sep. 2020

  • 0

U mostarskom udruženju građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena “Novi pogled” strahuju da bi fokus zdravstvene struke i cjelokupne javnosti na korona virus mogao rezultirati novom epidemijom karcinoma u poodmaklom stadiju.

Predsjednica tog udruženja Maja Memić za Klix kaže kako zbog straha od korona virusa dolazi do zanemarivanja drugih zdravstvenih problema, što je veoma opasno.

– Mislim da se od straha korona virusa karcinom ne smije zanemariti i ne može se ostaviti za razdoblje kad prođe ova epidemija, jer sigurno se nije dobro bojati korone više nego raka – ističe Memić.

Naglašava da onkološki pacijenti idu redovno na svoje kontrolne preglede, te da se hemoterapije i radioterapije, održavaju po protokolu i da nije bilo problema čak ni u vrijeme zabrana kretanja i izolacija po pitanu njihovog liječenja. Ali problem je kako navodi u tome što osobe koje trebaju prve preglede ne mogu doći jednostavno do ljekara.

– Ako neka žena napipa kvržicu ili ima ginekološke probleme koji su pokazatelji malignog oboljenja i trebaju dijagnozu za liječenje oni ne mogu do svog ljekara na vrijeme i onda se stvara opasnost da će njihova bolest napredovati prije nego što se dijagnostikuje – upozorava Memić.

Rano otkrivanje bolesti – najbolji lijek

Podsjeća da kroz sve preventivne programe stalno naglašavaju to da je rano otkrivanje raka najbolji lijek i jedini način za spas, što je zbog novonastale situacije nemoguće napraviti.

– Kako otići ljekaru, ako imate bilo kakve probleme koji mogu biti pokazatelji nekog malignog oboljenja, kad se prvo morate testirati, epidemiološki list donijeti od svog ljekara, a da ne govorim druge probleme ako čovjek ima, jer svi znamo da bez testiranja se ne može ući ni u jednu zdravstvenu ustanovu -podsjeća Memić.

Priča kako su u udruženju imali članicu koja je u sedmom mjesecu imala kontrolni pregled, karcinom dojke, ali je imala i promjene na plućima i morala raditi bronhoskopiju, pa joj se morao uzeti uzorak, a prije toga uraditi test na korona virus, jer se tiče respiratornog sistema. To je kako nastavlja dovelo do toga da je PH nalaz koji je otišao u Split skoro mjesec i po dana čekala, u neznanju hoće li trebati hemoterapija ili ne i koji protokol liječenja zahtjeva to.

Nema registra oboljelih od malignih bolesti

Bez obzira, kako nastavlja što sva udruženja u Bosni i Hercegovini vape za registrom za maligna oboljenja, toga ni dan danas nema, dok se o koroni vrlo lako mogu svi podaci sakupiti, sabrati i reći u svim medijima koliko je danas oboljeli i koliko umrlih.

Zašto je to tako, pita se ona, napominjući kako je u Federaciji BiH deset kantona, deset ministarstva zdravstva i deset zavoda, koji godinama ne mogu napraviti registar oboljelih od najopakije bolesti današnjice. Jedini zaključak po njezinim riječima je da nema sistemskog rješenja u zdravstvu.

Poslije korone – epidemija karcinoma

– Lično se bojim, a to je mišljenje i mnogih članica iz udruženja, koje već imaju svoju dijagnozu karcinoma, da kad prođe kriza oko korone, da će se pojaviti epidemija karcinoma, ali nažalost da oni budu u nekoj odmakloj fazi, jer bolest ne može čekati, zdravlje ne može čekati i ne možemo ga zanemariti – poručuje Memić.

Zbog korona virusa kako napominje za ovu i prošlu godinu i nemaju podatke o broju novooboljeli osoba od karcinoma, a kako se radi o visokorizičnoj populaciji dodatni je problem što ne mogu organizovati ni okupljanja i druženja podrške koja su im od velikog značaja.

U cijeloj situaciju nju dodatno zabrinjava i to što je prekinut “Screening program” prevencije u HNK koji je bio lider u uvođenju programa prevencije karcinoma dojke u BiH.

Otkazana tradicionalna šetnja za ozdravljenje

Zbog epidemioloških mjera ove godine se ne može organizoraviti ni tradicionalna šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, ali će se održati u digitalnoj formi ujedinjena u čitavoj Evropi.

– Kroz donacije ili uplatu simbolične registracije od 10 KM na platformi www.raceforthecure.eu postajete dio digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi Race for the Cure u Bosni i Hercegovini i nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama – kaže Memić.

Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom na to da svake godine u Evropi bude dijagnostikovano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...