NEKA SE VUČIĆ DOBRO PRIPREMI: Grenell stiže u Srbiju s američkom vladinom delegacijom

U delegaciji će biti i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsjednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkih odjeljenja za energetiku i trgovinu.

  • Regija

  • 20. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu  radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savjetnik predsjednika SAD Richard Grenell.


DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EXIM su, podsjeća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (Ju-Es ejd) Boni Glik, predsjednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkih odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

Podsjećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa Ju-Es ejdom, EXIM i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unaprijedio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu.

Delegacija će takođe procijeniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...