UMRO LEGENDARNI INŽENJER ROBERT GORE: On je izumio nepromočivo platno nazvano po njemu Gore-Tex

Hemijski inženjer Robert W. Gore, koji je izumio tehnologiju Gore-Tex dok je radio za očevu firmu u američkom Marylandu, umro je u dobi od 83 godine.

  • Svijet

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Na tržištu predstavljena 1976. godine, ova nepromočiva tkanina zaštitila je bezbroj šetača, trkača i ljubitelja sportova koji se odvijaju na otvorenom od vlažnog vremena, ali se nalazi i u brojnim ostalim proizvodima.

Firma "WL Gore & Associates", čiji je bio izvršni direktor, objavila je da je Gore umro u četvrtak nakon duge bolesti. Rođen je u Utahu, a studij hemije i postdiplomski studij završio je na univerzitetima Delaware i Minnesota, nakon čega je počeo raditi u firmi "WL Gore & Associates", koju je 1958. osnovao njegov otac.

Godine 1969., u laboratoriju firme otkrio je novi oblik polimera. Otac ga je zamolio da istraži novi način proizvodnje vodoinstalaterske trake. Robert Gore je ustanovio da se razvlačenjem materijala pod nazivom PTFE, polimer rasteže za 1.000 posto te tako stvara mikroporoznu strukturu.

Od tog se materijala počela proizvoditi tkanina koja sadrži milijarde najsitnijih rupica, tvoreći na taj način vodonepropusnu, ali prozračnu površinu, a nazvali su je po njemu Gore-Tex.

alt

"To je uistinu bila ključna tačka u historiji ove firme", rekao je prošle godine Greg Hannon, glavni tehnološki direktor "WL Gore & Associates", za novine "Delaware Online".

Među raznolikim primjenama Gore-Tex se koristi i u izradi medicinskih pomagala, poput 'zakrpa za srce', zatim za izradu žica za gitaru, za izradu svemirskih odijela i vakuumskih vrećica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...