NAKON INFORMACIJE DA JE 6 OD 12 ANESTEZIOLOGA U ZENIČKOJ BOLNICI ZARAŽENO COVIDOM: "Vrijeme je da se prestane sa rascjepkanošću i podjelama"

Trenutno se vrše samo hitni zahvati.

  • Društvo

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Nakon što je šest od 12 anesteziologa zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica pozitivno na koronavirus, a sa njima i pet anestetičara, dodatno se zakomplikovao rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Doktor Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, kaže za Hayat.ba da u ovoj ustanovi rade ono što moraju. Njegove zaražene kolege su dobro, ističe Kapidžić i izražava nadu da ih neće biti još.

"Trenutno se vrše samo hitni zahvati. Međutim, nije dobro što se operativni program gomilaju, što, nažalost, može za neke biti i pogubno. Nama bi pomoć dobro došla, ali u cijeloj državi nemamo dovoljno anesteziologa, jer znate, trenutni broj zadovoljava standard. Tu dolazimo do problema. Ti standardi i normativi, odnosno broj anesteziologa na broj stanovnika treba mijenjati."

Kapidžić poentira da je konačno vrijeme da se krene s reformom zdravstvenog sistema, jer je trenutno stanje sa pandemijom koronavirusa takvo da je potrebno zbiti redove i sinhronizirano raditi.

"Zdravstvo je kao i vojska. Ono ne poznaje granice. Vrijeme je da se prestane sa rascjepkanošću i podjelama", objašnjava doktor Kapidžić.

Deset kantona, dva entiteta, državni nivo, plus Brčko distrikt, a svako vodi svoju zdravstvenu politiku, što je, prema riječima doktora Kapidžića, loše za pacijente i neodrživo. Trenutno stanje je to i pokazalo.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...