VIRUS POTCIJENJEN, MOGUĆNOSTI PRECIJENJENE: Prognoza od 200.000 umrlih od koronavirusa bila je sumorna, ali ova država će je nadmašiti

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Trump branio je svoje rješavanje krize. Priznao je da je rano umanjio opasnost od koronavirusa, jer nije želio "stvarati paniku".

  • Svijet

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama približio se u ponedjeljak 200.000, više nego dvostruko više od broja smrtnih slučajeva u Indiji, zemlji koja je zabilježila drugi najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu.

Sjedinjene Američke Države svakodnevno zbog virusa, prema Reutersovom proračunu, gube oko 800 života u prosjeku. To je manje od vrhunca od 2.806 dnevnih smrtnih slučajeva, koji je zabilježen 15. aprila.

Ranije ovog mjeseca, američki predsjednik Donald Trump branio je svoje rješavanje krize. Priznao je da je rano umanjio opasnost od koronavirusa, jer nije želio "stvarati paniku", prenosi Fena.

Preostalo je šest sedmica do izbora 3. novembra, a Trump zaostaje za demokratskim rivalom Joeom Bidenom na nacionalnom nivou u svim glavnim anketama. Trumpovo postupanje s pandemijom i kasnijim ekonomskim padom pogodilo je njegov položaj među mnogim glasačima. Trump je često dovodio u pitanje savjete naučnika i drugih stručnjaka o svemu, od vremena potrebnog za pronalazak vakcine do ponovnog otvaranja škola i poduzeća te nošenja maske. Odbio je podržati obavezu nošenja maski i održavao je velike političke skupove na kojima je malo ko nosio maske.

Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield nedavno je rekao Kongresu da bi maska ​​za lice pružala zajamčeniju zaštitu od vakcine, koja će biti široko dostupna tek "krajem drugog ili u trećim kvartalu 2021".

Zdravstveni institut Univerziteta u Washingtonu predviđa smrtnost od koronavirusa, koja će doseći 378.000 do kraja 2020., a dnevni broj smrtnih slučajeva u decembru će narasti na 3.000, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...