"SPOMENIK MIRU" U SREBRENICI: Predstavnici Bošnjaka nisu prisustvovali ceremoniji

U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven "Spomenik miru", javlja Anadolu Agency (AA).

  • Društvo

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 2

"Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka ide odavde. Prijedlog je usvojen na Skupštini opštine Srebrenica", kaže Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Oko izgradnje "Spomenika miru" u proteklom periodu bilo je dosta sporenja, jer su Bošnjaci bili protiv.

"Uvijek u Srebrenici, kada se pojavi neka lijepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje ljepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavde da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu, to je mir i svako ko ima razuma, u miru vidi spas, prosperitet", kaže Grujičić.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

"Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje, čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenici, pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osjetljive teme, onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umjesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovdje, ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovdje, oni nisu došli", rekao je Grujičić.

Otkrivanju "Spomenika miru" prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravstva u Vladi RS-a Alen Šeranić.

"Mir je vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region. Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumijevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo", rekao je Šeranić.

Bošnjaci se odranije protive ovom spomeniku, iako su odbornici u Skupštini podržali ideju izgradnje, ali smatraju da se nisu stekli uslovi za realizaciju.

"Mir nema alternativu i Bošnjaci su to svojim povratkom nakon genocida pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smjeru, da je to isforsirano zbog izborne godine. Na kraju je taj spomenik izgubio smisao, a vidimo i da su inicijatori same izgradnje, to je OHR, na kraju digli ruke od toga", kaže za AA zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Podsjećamo, na inicijativu Ureda visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji "Spomenika miru" u Srebrenici, koji je danas i otkriven u povodu Međunarodnog dana mira, koji se obilježava 21. septembra.

(SB/AA)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...