SKORO SVAKI DAN NAM JE U RUCI: Ovo je greška koju pravimo kad kupimo piće u limenci

Lako je zaboraviti na put popločan bakterijama i prljavštinom koji limenka prođe prije nego što stigne na police trgovina, stoga je pranje vodom i sapunom ili brisanje antibakterijskim maramicama dobra ideja koju često smetnemo s uma...

  • Jeste li znali

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

Prašina, prljavština, izmet i ostaci životinja, kao i bakterije, samo su neki od „stanovnika“ koje pronalazimo na limenkama pića.

Želite li smanjiti rizik od zaraze, prva stvar koju treba napraviti prije nego što je otvorite i otpijete iščekivani gutljaj je čišćenje.

Baš kao što bismo oprali prljave ruke prije nego što navalimo na kakvu hranu prstima tako je poželjno vodom i sapunom oprati limenku.

A nemate li takav luksuz pri ruci, a užasno ste žedni, poslužit će i dezinfekcijsko sredstvo ili antibakterijske maramice.

Analize limenki pokazuju kako su primjerci u aparatima ipak nešto čišći od onih koje kupujemo u trgovinama pa su nešto sigurniji odabir, ali i njih je poželjno očistiti kako se ne bismo zarazili.

Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na limenkama je E. coli, popularni mikroorganizam koji normalno živi u crijevima čovjeka, ali u slučaju zaraze, izaziva razne infekcije. Escherichia coli može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, kao i sepsu pa ju je u svakom slučaju bolje spriječiti i oprati limenku nego se liječiti.

(Punkufer.dnevnik.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...