UCJENJIVAČKI ODNOS NA KOJI INZKO NE REAGIRA: "HDZ-ovo blokiranje institucija je antiustavno, protuzakonito i..."

"U presudama Evropskog suda za ljudska prava vrlo jasno, bez ikakve dvosmislenosti, rečeno je da ne smije biti jačanja principa konstitutivnosti."

  • Politika

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 2

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović kazao je da niko nema pravo da blokira institucije te da je ponašanje kadrova HDZ-a u tom smislu protuustavno, protuzakonito i nedopustivo.

"Trenutna situacija u Federaciji je da jedna politička stranka blokira izbor nove Vlade i popunjavanje Ustavnog suda. To se ne može ničim pravdati niti tolerisati. Ne može niko doći i reći: 'Federacija će biti blokirana sve dok ne dobijemo sve što tražimo.' A to se posebno ne može raditi s ciljem apsolutnog jačanja i prevage principa konstitutivnosti", kaže Zaimović.

Prema njegovim riječima, u presudama Evropskog suda za ljudska prava vrlo je jasno, bez ikakve dvosmislenosti, rečeno da ne smije biti jačanja principa konstitutivnosti, piše Fena.
 
"Taj princip jeste ugrađen u Dejtonski sporazum, ali to nije jedini princip. Svuda gdje se spominju narodi, stoje „i građani“ te je napravljen balans između nacionalnog i građanskog. To je Dayton. Ne možemo ga mijenjati u korist samo nacionalnog, samo u korist konstitutivnih naroda, naročito ako je Evropski sud rekao da taj princip na putu ka članstvu BiH u EU treba slabiti", naveo je.
 
No, poručio je, pitanje takve vrste reformi je pitanje dogovora i apsolutno je nedopustivo da neko nastupa s ucjenama.

"Zato čudi šutnja predstavnika međunarodne zajednice i tolerisanje ovakvog ucjenjivačkog odnosa HDZ-a. Čvrst stav predsjednika SDA traži punu podršku domaćih i inostranih faktora koji stoje uz stabilnost BiH i princip vladavine zakona u njoj", zaključio je Zaimović.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...