ERDOGANOVA PORUKA SVIJETU: "Turska, koja je primila najviše migranata na svijetu, čuva čast cijelog čovječanstva"

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da sudbina čovječanstva ne može biti prepuštena volji određenog broja zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 22. Sep. 2020  

  • 0

"Potrebna je brza i temeljita reforma sistema Ujedinjenih nacija, počevši od Vijeća sigurnosti UN-a. Odmah na početku epidemije pojavila se situacija u kojoj su zemlje bile prepuštene same sebi. Tada smo još jednom vidjeli opravdanost teze 'svijet je veći od pet' na kojoj godinama insistiram", kazao je Erdogan u video obraćanju Generalnoj skupštini UN-a te dodao:

"Za sprečavanje erozije ugleda međunarodnih organizacija trebamo prvenstveno revidirati svoje mentalitete, institucije i pravila. Rješenje krize u Siriji nećemo naći sve dok, kao međunarodna zajednica, ne zauzmemo jednak stav protiv svih terorističkih organizacija", rekao je Erdogan.

Poručio je, također, da vakcine protiv koronavirusa koje su u fazi razvoja trebaju biti dostupne svim zemljama u svijetu.

"Bez obzira u kojoj se zemlji proizvedu, vakcine koje budu spremne za upotrebu trebaju poslužiti dobrobiti cijelog čovječanstva", kazao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja na Bliskom istoku, napominjući da zemlje koje najavljuju otvaranje ambasada u Jerusalemu dodatno kompliciraju krizu.

"Turska neće podržati nijedno rješenje koje ne podrži palestinski narod", rekao je turski čelnik te dodao:

"Od međunarodne zajednice i Iraka očekujemo saradnju na iskorjenjivanju terorističke organizacije PKK, kao što je to bilo s ISIS-om", kazao je Erdogan, podsjetivši, također, da je Turska zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu.

"Zemlje, kao što je Turska, koje su primile najviše migranata u svijetu, svojom požrtvovanošću danas čuvaju čast cijelog čovječanstva", istakao je predsjednik Turske.

Komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu, poručio je da Turska samo štiti svoja prava u skladu s međunarodnim normama.

"Iza tenzija koje se već neko vrijeme dešavaju na istočnom Mediteranu stoje zemlje vođene logikom da 'pobjednik dobija sve'. Uzaludni koraci da se izostavi naša zemlja nemaju nikakvih šansi za uspjeh", rekao je Erdogan te se dotakao i kiparskog pitanja.

"Razlog današnjih problema u regiji su jednostrani koraci koje Grčka i kiparski Grci poduzimaju od 2003. godine, vođeni maksimalističkim zahtjevima. Predlažemo održavanje regionalne konferencije, kojoj bi prisustvovali i kiparski Turci, na kojoj će se razmatrati prava i interesi svih zemalja regije", kazao je.

Poručio je da prepreku postizanju rješenja predstavlja beskompromisan, nepravedan i razmažen pristup kiparskih Grka.

"Podržat ćemo svako rješenje kojim će trajno biti zagarantovani sigurnost zajednice kiparskih Turaka i njihova historijska i politička prava na otoku", rekao je Erdogan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...