BILA JE NEPONOVLJIVA JUNAKINJA, JEDNA OD NAJVEĆIH: Zaboravljena Bosanka utjerivala je strah u kosti fašistima, jurišala na bunkere, a u smrt je otišla ponosna, s pjesmom na usnama…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je Marija Bursać, partizanka i prva žena koja je dobila titulu narodnog heroja u Jugoslaviji.

MARIJA I DUŠKO BURSAĆ (Izvor: Yugopapir)

Rođena je u blizini Drvara i kada je sa 18 godina završila kurs domaćinstva, bila je čobanica i bavila se domaćinstvom u svom rodnom selu Kamenici. U tom periodu je postala članica revolucionarnog omladinskog pokreta. Članica Narodnooslobodilačkog pokreta postala je 1941. godine, a naredne godine primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije. Aktivno je doprinosila radu NOP-a i Antifašističkog fronta žena (AFŽ) i bila zamjenica komesara omladinske radne brigade. U svom selu je, po izbijanju ustanka, okupljala omladinu oko ideje Narodnooslobodilačke borbe.

Marija je lično zahtijevala da bude prebačena u X krajišku udarnu brigadu. Na početku je radila kao bolničarka da bi kasnije postala bombaš. Ranjena je 1943. godine, kada joj se šrapnel minobacačke granate zabilo u nogu. Dok su je ranjenu nosili do obližnje bolnice Marija je sve vrijeme pjevala partizanske borbene pjesme.

Umrla je nekoliko dana kasnije od gangrene, a za narodnog heroja je proglašena 1945. godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...