STRAH SE UVUKAO MEĐU STANOVNIŠTVO: Zemljotres od 6,5 stepeni po Richteru bio bi katastrofa za Zagreb…

Prošlo je tačno pola godine od velikog zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

  • Regija

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Bio je najsnažniji u posljednjih 140 godina. Oštećeno je više od 25.000 objekata, obnova će trajati godinama. Povrijeđeno je 27 osoba, smrtno je stradala 15-godišnjakinja. Mnogi i dalje žive u strahu - od tada je zabilježeno više od 2.400 zemljotresa. Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić u centralnom Dnevniku HTV-a objasnila je što bi potres magnitude od 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.

Od 1908. godine, od kad se službeno bilježe zemljotresi, Zagreb se tresao više od 7.000 puta. Devetog novembra 1880. u 7.33 sati dogodio se najjači zemljotres dosad, magnitude od 6,3, s epicentrom u Medvednici, oko mjesta Kašina i Planina. Oštećeno je više od 1.700 kuća, što je, prema nekim procjenama, današnje vrijednosti oko 50 miliona kuna. Brojni građani su se odselili, u Beč, Graz, Maribor, Trst.

Zagreb se tresao i jučer, a prije tri dana zemljotres magnitude 4,2 zatresao je Dalmaciju i Liku.

Što se događa u ovom trenutku, za Dnevnik HTV-a otkrila je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

- Mi smo već istog dana kada se potes dogodio predvidjeli da će se Zagreb "tresti" još šest mjeseci do godinu dana. Ne možemo točno predvidjeti koliko će točno trajati ti after šokovi, odnosno naknadni potresi. Oni su uobičajeni nakon ovako jakog potresa magnitude 5,5 po Richteru. Međutim, ono na što seizmologija nema odgovora jeste hoće li se među njima dogoditi neki jači. Ne možemo predvidjeti u kojem će se vremenskom razmaku ti naknadni potresi događati, možemo samo reći da će ih biti jako puno - rekla je Ivančić.

Za procjene da bi najjači zemljotres koji bi mogao pogoditi Zagreb mogao biti snage 6,5 po Richteru, kaže da se temelje na iskustvu seizmologa i na najvećem potresu, zabilježenom 1880.

- Potres koji je pogodio Zagreb 1880. bio je magnitude 6,3. U to doba nije bilo seizmografa koji bi točno izmjerio magnitudu potresa. Potres iz ožujka je, ustvari, najjači potres u Zagrebu koji su zabilježili seizmološki instrumenti. Osim povijesnih činjenica, prognoze se temelje i na geografskim specifičnostima ovog područja, odnosno na rasjedima koje ste spomenuli - kaže ona.

Objasnila je i šta bi zemljotres magnitude 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.

- Bio bi to puno, puno gori scenarij od onog što smo imali u ožujku. Sasvim je sigurno da bi bilo puno više žrtava, puno više razrušenih kuća, pogotovo u centru grada, gdje su zgrade stare i nisu protupotresno građene. Za sve zgrade koje nisu protupotresno građene, taj bi potres bio gotovo katastrofalan - ustvrdila je.

Kaže kako seizmolozi već šest mjeseci skupljaju podatke.

- Voljeli bismo da ih imamo više, da imamo još više instrumenata koji su zabilježili još više podataka, jer ti podaci nose znanje i poznavanje onoga što je ispod Zagreba. Što više podataka imamo, možemo utvrditi gdje se nalaze rasjedi, koja je dinamika među njima - kaže Ivančić.

- Zagrebačko područje je seizmološki aktivno područje, riječko također. Što više idemo prema jugu, prema Dubrovniku, ta aktivnost raste - rekla je.

Kaže da su potresi koji se na našem području događaju, uobičajena seizmološka aktivnost.

- Seizmološka aktivnost nije uvijek jednaka, nema pravila u vremenskom nizu kada će se dogoditi jača, a kada slabija seizmološka aktivnost. Postoji vrijeme kada je, jednostavno, seizmološka aktivnost pojačana - objasnila je Ivančić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...