ODABRALI ZAPADNI SUSJEDI: Hrvatski autoklub napravio veliki test zimskih guma, ovo ne kupujte ni za živu glavu...

Hrvatski autoklub sa svojim partnerima ovog puta je, u očekivanju hladnijeg vremena, opsežnom ispitivanju podvrgnuo čak 16 zimskih guma u manjim dimenzijama 205/55 R16 i njih 13 u nešto većim dimenzijama 235/55 R17.

  • Auto

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Dimenzija 205/55 R16 T

Rezultati testiranja pokazuju da nijedna guma nije zaslužila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali se zato njih pet vrlo preporučuju u manjoj dimenziji i jedna u većoj. Tako se jedinim predstavnikom na vrhu u obje konkurencije isprofilirao francuski Michelin, u čije se modele Alpin 6 (205/55 R16) i Alpin 5 (235/55 R17) vozači u predstojećim zimskim mjesecima zaista mogu pouzdati. Istina, u manjoj dimenziji je za desetinku bolji rezultat postigao japanski Bridgestone s modelom Blizzak LM005, koji bi sigurno blistao i u većoj dimenziji da nisu uočeni nedostaci na suhoj podlozi.

Manja dimenzija guma s ovoga testa je, ujedno, i najprodavanija te trenutno najzastupljenija na tržištu pa su tim više ovi rezultati zanimljiviji. Uz pet vrlo preporučljivih modela (kojima, uz prethodno spomenute Bridgestone i Michelin, treba dodati Dunlop, Hankook i Maxxis), sedam se modela preporučuje (Falken, Continental, Goodyear, Sava, Toyo, Pirelli i Giti), jedan se djelimično preporučuje (Semperit), a dva se ne preporučuju (to su na našim prostorima relativno slabo poznati King Meiler i Tristar). U prosjeku bi se reklo – sasvim solidno.

Što se tiče najboljih, Bridgestone Blizzak LM005 je impresionirao u vožnji u mokrim uvjetima, ali je paralelno zabilježio i najkraći životni vijek, što znači da je prikladniji vozačima koji tokom hladnijih mjeseci prelaze manje kilometara. S druge strane, Michelin Alpin 6 se pokazao jak upravo na području izdržljivosti, s projekcijom od 43.000 kilometara bez osjetnijeg pada zimskih karakteristika. Dunlop Winter Sport 5 i Hankook i*cept RS2 rubno su zavrijedili ocjenu dobar na suhom, dok su na mokrom i snijegu ipak snažnije pokazivali svoje atribute. Maxxis Premitra Snow WP6 iskazao se nešto stabilnijim na suhom i mokrom nego na snijegu, gdje je ocjenu dobar izborio, također, na rubu zadanih kriterija. U svakom slučaju, svih navedenih pet modela je demonstriralo ujednačen nivo ukupnih karakteristika te se budućim kupcima sasvim zasluženo vrlo preporučuju u zimskim mjesecima.

U njihovom društvu sigurno bi se našla i nekolicina drugih proizvođača, ali zanimljivo je da je baš svih sedam modela završilo u nižoj kategoriji zbog uočenih nedostataka na suhoj podlozi. Njihov problem nije bio u okretnome momentu nego u ‘elastičnom’ ponašanju stražnje osovine, koja je utjecala na stabilnost vozila, ali i na ukupan dojam vozača o ponašanju automobila na suhoj podlozi. Manje korekcije na upravljaču tu su bile stalno prisutne, što vožnju nije činilo nimalo ugodnom (to se posebno odnosi na Pirelli Cinturato Winter i Giti GitiWinter W1).

Nakon pobjednika ovoga testa (Bridgestone Blizzak LM005), Continental WinterContact TS860 ostvario je drugi najbolji razultat na mokroj podlozi, gdje su se još iskazali Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter. Gume ova dva proizvođača ujedno su se pokazale najboljima na snijegu, gdje Falken Eurowinter HS01 nije baš briljirao.

Semperit Speed-Grip 3 može se samo djelimično preporučiti zbog očitih nedostataka na suhom, ali je zato bio dobar na mokrom te u Top 3 na snijegu (iza Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter).

King Meiler Winter Tact WT81 i Tristar Snowpower HP definitivno se ne bi trebali preporučiti, obje gume zbog ozbiljnijih nedostataka na mokrom, pri čemu je prva podbacila i na suhom, a druga na snijegu. Za utjehu, pretposljednjem King Meileru može ostati podatak da se pokazao gumom s najduljim životnim vijekom (projekcija na 45.000 kilometara), ali to je manje bitno u usporedbi s očitim sigurnosnim propustima. Posljednjeplasirani Tristar, pak, utjehu može pronaći u činjenici da je ušao u top 3 na suhom (iza Maxxis Premitra Snow WP6 i Bridgestone Blizzak LM005), ali inferiorno ponašanje na mokrom naprosto briše svaku pomisao na zadovoljstvo prikazanim na ovom testu.

Dimenzija 235/55 R17 V

U većoj dimenziji (235/55 R17) samo jedan model je vrlo preporučljiv i bez većih nedostataka (Michelin Pilot Alpin 5), ali je isto tako i samo jedan model djelimično preporučljiv (Semperit Speed-Grip 3 SUV zbog ozbiljnih nedostataka na suhom). Svih preostalih 11 se – preporučuju! Zašto nisu upali u viši razred? Kod većine njih razlog su nedostaci uočeni na suhom, dok se neki nisu iskazali ni na mokrom ili snijegu.

Michelin se opravdano izdvojio na vrhu. Model Pilot Alpin 5 pokazao se preciznim na suhom, na mokrom je, također, bio stabilan, iako bočni akvaplaning (u zavojima) nije njegov forte. Na snijegu je bio najbolji, a na ledu te po buci, štedljivosti i izdržljivosti – prosječan.

Drugu grupu čine Dunlop Winter Sport 5 SUV i Vredestein Wintrac Pro. Oba modela su dobri na suhom, mokrom i ledu, ali su podbacila na snijegu. Što za zimsku gumu nije preveliki plus, osim ako ne živite u nekom predjelu gdje snijeg pada relativno rijetko. Tad biste ih itekako mogli uzeti u obzir.

Treću grupu čini šest modela koji su podbacili u barem dvije glavne kategorije. ESA+TECAR SUPERGRIP PRO i Cooper Discoverer Winter nisu se iskazali na suhoj i mokroj podlozi. Nokian WR Snowproof je ostvario slabiji rezultat na mokrom i ledu, dok je Continental WinterContact TS 850 P zakazao na suhom i snijegu. Pirelli Winter Sottozero 3 je pokazao nedostatke na tri područja: suhom, snijegu i ledu, baš kao i Fulda Kristall Control SUV: na suhom, mokrom i snijegu. Za nezahtjevne vozače, koji ne žive u ekstremnim uvjetima i koji tokom zime ne prelaze previše kilometara, i ova šestorka u nekoj situaciji može predstavljati zanimljivi izbor (pogotovo ako se pojave uz akcijske cijene), ali sve one iznad ipak predstavljaju sigurniju opciju.

DIMENZIJA 205/55 R16 T

VRLO PREPORUČLJIVO

Bridgestone Blizzak LM005

+ ukupno najbolje ocijenjena guma, najbolja na mokrom, dobra na suhom, snijegu i ledu

– najkraći životni vijek, nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6

+ dobra na suhom, mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama, vrlo dobra po trajnosti

Dunlop Winter Sport 5

+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, vrlo dobra po trajnosti, najniža potrošnja goriva

– samo zadovoljavajuća na kočenju po suhom, nešto bučnija guma

Hankook i*cept RS2

+ dobra na mokrom (vrlo dobra kod akvaplaninga), dobra na snijegu i ledu, dobra po trajnosti, niska potrošnja goriva

– manji nedostaci u rubnim situacijama na suhom, nešto bučnija guma

Maxxis Premitra Snow WP6

+ najbolja na suhom, dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama

– prilično kratak životni vijek

PREPORUČUJE SE

Falken Eurowinter HS01

+ dobra na mokrom i ledu, dobra po trajnosti

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, nešto bučnija guma, najviša potrošnja goriva

Continental WinterContact TS860

+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Goodyear UltraGrip 9+

+ najbolja na snijegu, dobra na mokrom, među tišim gumama, niska potrošnja goriva

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Sava Eskimo HP2

+ rubno dobra na snijegu, dobra na ledu, niska potrošnja goriva, dobra po trajnosti

– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Toyo Observe S 944

+ rubno dobra na mokrom, dobra na snijegu i ledu, niska potrošnja goriva, među tišim gumama

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Pirelli Cinturato Winter

+ najbolja na snijegu, dobra na mokrom i ledu, među tišim gumama

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Giti GitiWinter W1

+ dobra na snijegu i ledu, dobra po trajnosti

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na mokrom, nešto bučnija guma

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Speed-Grip 3

+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

NE PREPORUČUJE SE

King Meiler Winter Tact WT81

+ najdulji životni vijek

– ozbiljni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na suhom, nedostaci na snijegu, najbučnija guma

Tristar Snowpower HP

+ dobra na suhom

– ozbiljni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na snijegu (najlošija guma), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

DIMENZIJA 235/55 R17 V

VRLO PREPORUČLJIVO

Michelin Alpin 5

+ ukupno najbolje ocijenjena guma, najbolja na suhom, najbolja na snijegu, dobra na mokrom i ledu

– nedostaci kod bočnog akvaplaninga (u zavojima), nešto bučnija guma

PREPORUČUJE SE

ESA+TECAR SUPERGRIP PRO

+ dobra na snijegu, najbolja na ledu, najdulji životni vijek

– manji nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na mokrom (akvaplaning), najbučnija guma, najviša potrošnja goriva

Goodyear UltraGrip Performance +

+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, najniža potrošnja goriva

– manji nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Dunlop Winter Sport 5 SUV

+ dobra na suhom, rubno dobra na mokrom i ledu

– manji nedostaci na snijegu (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Vredestein Wintrac Pro

+ dobra na suhom, mokrom i ledu

– manji nedostaci na snijegu (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Nokian WR Snowproof

+ rubno dobra na suhom i snijegu, među tišim gumama

– manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na ledu (najlošija guma)

Bridgestone Blizzak LM005

+ najbolja na mokrom, dobra na snijegu i ledu, najniža potrošnja goriva

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Kleber Krisalp HP3

+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, niska potrošnja goriva

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

Pirelli Winter Sottozero 3

+ dobra na mokromu

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, manji nedostaci na ledu (najlošija guma), nešto bučnija guma, najviša potrošnja goriva, prilično kratak životni vijek

Cooper Discoverer Winter

+ dobra na snijegu i ledu, niska potrošnja goriva

– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

Fulda Kristall Control SUV

+ dobra na ledu, najtiša guma, niska potrošnja goriva

– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu

Continental WinterContact TS850 P

+ dobra na mokrom, rubno dobra na ledu

– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, nešto bučnija guma

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Speed-Grip 3 SUV

+ najbolja na ledu, niska potrošnja goriva, najdulji životni vijek

– ozbiljni nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na mokrom i snijegu, nešto bučnija guma

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...