NEVIĐENI SKANDAL POTRESA SLOVENIJU: Pljušte zahtjevi za ostavkama, prva na udaru ministrica obrazovanja…

U svojevrstan politički skandal u Sloveniji razvio se događaj kojim je slovenski olimpijski odbor (OKS) u ponedjeljak navečer obilježio veliki uspjeh biciklista Primoža Rogliča i Tadeja Pogačara na Tour de Franceu, jer uzvanici na okupljanju nisu nosili maske.

  • Regija

  • 23. Sep. 2020  

  • 0

Formalni povod za bogati domjenak na kojemu je, sudeći po objavljenim fotografijama iz velike dvorane "Union", sudjelovalo više stotina sportista, sportskih dužnosnika i političara, bila je posjeta predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i prikupljanje donacija za zakladu "Miroslav Cerar", kroz koju se financiraju perspektivni sportisti iz siromašnijih obiteljskih sredina. No u centru je zapravo bilo obilježavanje fantastičnog podviga dvaju biciklista, koji su malu Sloveniju opet postavili na "sportsku mapu svijeta", kako pišu slovenski mediji.

"Slovenija je mala država, ali je u sportu pravi div", komplimentirao je Bach, a u zakladu za siromašne sportaše donirao je 100.000 dolara.

Sve je ostalo u znaku slavlja, dok u javnost nisu dospjele snimke koje otkrivaju da sudionici u velikom slavlju nisu nosili maske niti se držali fizičke distance, našto su uslijedile ogorčene reakcije javnosti, oporbe, ali i samog premijera Janeza Janše, prenosi Hina.

"Nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno", komentirao je u utorak Janša, čija je vlada prošle sedmice odredila da se zbog povećanog broja zaraza maske nose u svim školama i učionicama, ali i na otvorenim prostorima, gdje nije moguće držati fizičku distancu.

Posebno je ogorčenje izazvala činjenica da je na domjenku bila i ministrica obrazovanja Simona Kustec te nije nosila masku.

Traži se ostavka ministrice obrazovanja

Da je time dala "loš primjer" učenicima i cijeloj javnosti priznala je na konferenciji za novinare glavna infektologinja vlade Bojana Beović, a Kustec se zbog propusta odmah izvinila javnosti. No opozicija traži da zbog tog gafa da ostavku na svoj položaj, a isto je zatražio i strukovni sindikat zaposlenih u školstvu i kulturi (SVIZ).

Još je ogorčenija opozicija koja traži oštrije mjere protiv prekršitelja i opet optužuje Janšinu vladu za navodnu "hipokriziju" kad se radi o mjerama za borbu protiv koronavirusa.

"Nečuvena stvar zbog koje ministrica mora odstupiti. Vlada s jedne strane propisuje obavezno nošenje maski sedmogodišnjoj djeci, obvezno nošenje maski na ulici, a kad se u punoj dvorani Union okupi neka elita, onda ta pravila više očito ne vrijede", kazao je čelnik stranke Ljevica (L) Luka Mesec.

Slične izjave dali su i čelnici ostalih stranaka iz opozicije, predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, te bivši premijeri Alenka Bratušek i Marjan Šarec.

Čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je prije dva mjeseca s premijerom i vladom potpisao poseban sporazum kojim je podebljana parlamentarna većina desnog centra, pokušava međutim obraniti vladu i ministricu obrazovanja.

"Trebalo bi u prvom redu sankcionirati one koji svakoga petka kruže oko parlamenta i ne nose maske, a tek onda možda kazniti i nekoga drugoga", kazao je Janša, aludirajući na tzv. biciklističke proteste protiv aktuelne vlade, koji se svakog petka održavaju u centru Ljubljane, pred zgradom parlamenta.

Kako prenose slovenski mediji, opozicija zbog ovog slučaja razmišlja o novoj interpelaciji protiv vlade zbog kršenja epidemioloških pravila, nakon što joj nisu uspjele interpelacije protiv ministara gospodarstva i unutarnjih poslova Zdravka Počivalšeka i Aleša Hojsa, te nakon što su najavili i interpelaciju protiv ministrice poljoprivrede Aleksandre Pivec, o čemu bi se parlament kroz mjesec dana ponovo morao izjašnjavati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...