"SB" U POSJETI MIGRANTSKIM CENTRIMA U SARAJEVU: Da srce pukne; Tužna dječija lica... (FOTO)

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

  • Društvo

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

U Bosni i Hercegovini postoji osam migrantskih centara: "Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH; "Ušivak", "Blažuj" - na području Kantona Sarajevo; "Salakovac", u okolici Mostara, na jugu BiH.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

U prvom kvartalu 2020. godine, prema informacijama državnih institucija, Službi za poslove sa strancima prijavljena su ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

"Slobodna Bosna" danas je obišla dva migrantska kampa u Sarajevu "Ušivak" i "Blažuj". U kampove se ne može ući, ali ono što smo zatekli ispred, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Po dolasku, uočavamo tužna lica žena, djece i muškaraca koji su, u nadi u bolje sutra, koje donosi tople domove, sit stomak, dobar zdravstveni sistem i zaštitu države, napustili rodnu grudu i krenuli na dug put. Trenutna adresa im je Bosna i Hercegovina, a kako kažu, žele doći do zemalja Evropske unije. Međutim, za mnoge je ovo put bez povratka.

Migranti smješteni u ova dva kampa, dolaze iz raznih krajeva svijeta, a kako nam reče jedan od njih, najviše ih je iz Pakistana, Bangladeša, Maroka, Afganistana...

U kampovima bude svega, tučnjava, ali i lijepih trenutaka, poput uređenja kampa, u šta se uvjerio i naš fotoreporter snimajući nove fotografije.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...