POSTOJE LI SANKCIJE ZA RTRS I DRUGE MEDIJE U RS-u: U Haagu su ogorčeni...

Nakon što su Radio-televizija Republike Srpske i drugi mediji u ovom bh. entitetu objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice", uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih institucija i udruženja.

  • Mini market

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Kako je jučer potvrđeno za N1, Tužilaštvo BiH i Sud BiH pokrenuli su postupak za daljnju zaštitu zaštićenog svjedoka sa suđenja za genocid u Srebrenici.

Iz ove TV kuće zatražili su i komentar iz ureda Sergea Brammertza, glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haagu, koji je, kako saznaju, upućen u posljednji slučaj otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka.

"Nismo u mogućnosti da komentarišemo slučajeve pred državnim sudovima. Državno pravosuđe bi trebalo odlučiti koje mjere je potrebno poduzeti, ali kršenje zaštitnih mjera za svjedoke je ozbiljno kazneno djelo u mnogim pravnim sistemima, uključujući MKSJ i Mehanizam", kazao je za N1 Saša Kontić, pravni savjetnik u Haškom tužilaštvu.

Iz OSCE-a poručuju da je svjesno kršenje Krivičnog zakona BiH od medija ili bilo koje druge stranke neoprostivo i mora se valjano istražiti i kazniti.

"Razotkrivanje identiteta ili informacije koja može voditi otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka, ugrožava sigurnost svjedoka i negativno utiče na spremnost svjedoka da svjedoče u krivičnim procesima, posebno u suđenjima za ratne zločine. Zaštita informacija o svjedoku je vitalna za funkcionisanje profesionalnog i neovisnog pravosudnog sistema. Bilo kakav konkretan upit oko otvorenih pitanja i tumačenja zakona BiH treba uputiti relevantnim institucijama BiH", kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini naveli su da analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

"Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo te stoga apelujemo na vlasti da provedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svom izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom", kazali su iz Delegacije EU.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su danas iz OHR-a odgovarajući na upit N1 televizije.

''Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom'', kazali su iz OHR-a.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...