VAŽAN SASTANAK U ZVORNIKU; CIKOTIĆ, GALIĆ I TRISCHAK SAGLASNI: "U rješavanje migrantske krize uključiti..."

"...Frontex."

  • Vijesti

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u Zvorniku, u sjedištu Jedinice Granične policije Zvornik, danas su se sastali direktor Granične policije BiH Zoran Galić, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak, prenosi NAP.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, komandant Jedinice Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić i načelnik Terenskog ureda Istok Senad Lizde.

Na sastanku su razgovarali o migrantskoj krizi i mjerama koje poduzima Granična policija BiH kako bi se spriječili nezakoniti prelasci državne granice.

Od samog početka migrantske krize, Zvornik je najizloženiji pritisku migranata, koji svakodnevno pokušavaju iz smjera Srbije nezakonito prijeći državnu granicu. Galić je rekao da Granična policija BiH iscrpljuje postojeće materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete te da je nužna saradnja svih nivoa vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala državna granica.

„S obzirom na nedostatak kapaciteta, Granična policija preraspoređuje postojeće kapacitete na dijelove državne granice gdje je najveći migracijski pritisak. Nama je potrebna saradnja svih razina vlasti, kao i međunarodnih organizacija i, ako već država ne može osigurati određena sredstva, bilo bi dobro da se ide preko Frontexa, koji nudi razne mogućnosti i obuku za naše policijske službenike, tako bismo zasigurno bili funkcionalniji i spremniji odgovoriti na migracijsko pitanje“, rekao je Galić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić iskazao je podršku Graničnoj policiji te važnost unapređenja saradnje kako bi se, prije svega kadrovski, ojačala Granična policija BiH, na kojoj je najveći teret migrantske krize.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...