DODIKOV PRIJATELJ U VELIKIM PROBLEMIMA: Orbanov konačni raskid sa Zapadom, premijer Mađarske ide do kraja…

Mađarski premijer žali se u svom eseju na „perverzije“ Zapada. Najavljuje borbu protiv EU-a, širi teorije zavjere i daje podršku Donaldu Trumpu u predizbornoj kampanji u SAD-u.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 1

Viktor Orban zbog pandemije koronavirusa ove godine nije imao priliku za nastup na velikoj pozornici. I umjesto da svoj politički program predstavi u Baijle Tusnadu, u rumunskoj Transilvaniji, gdje se svake godine održava ljetni univerzitetski kamp, mađarski desno-nacionalni premijer objavio ga je u dnevnom listu bliskom njegovoj vladi – u "Magyar Nemzetu".

U svom eseju on je jasno poručio da odbacuje liberalni Zapad: „Zapad je iz gledišta centralne Europe izgubio na atraktivnosti“, piše Orban. Smatra da nema kompatibilnosti između životnih modela liberalnog, svijetu otvorenog Zapada i kršćansko-konzervativnog Istoka. Političko zbližavanje dvaju tabora, poput onog u Austriji – misli se na kršćansko-konzervativni blok i Zelene - on je nazvao „perverzijom“.

Orban smatra da će različiti svjetonazori sve više podijeliti Europsku uniju i u ekonomsko-političkom pogledu. On se, zajedno sa svojim saveznicima iz regije, želi fokusirati na konkurentnost Europske unije. Većina u Bruxellesu ometa taj kurs, jer se, između ostaloga, „do apsurda“ slijede klimatski ciljevi i teži multikulturalnom društvu, piše on.

Mađarski premijer smatra da je i obrazovna politika Zapada nespojiva s obrazovnom politikom kršćansko-konzervativnih država: „Cilj našeg obrazovanja je da naša djeca mogu postati domoljubi koji mogu dalje prenositi naše tradicije.“ Škole bi trebale potvrditi seksualni identitet djece „koji im je Stvoritelj dao rođenjem“, a mlade treba zaštititi od „gender ideologije“ i „propagande duginih boja“, piše Orban.

Orban zaoštrava ton...

Orban i njegova stranka Fidesz već godinama propagiraju da su europski konzervativci izdali ideale kršćanske Europe. On uvijek iznova sve to potkrepljuje istim teorijama zavjere. I u svom novom eseju tvrdi kako europske institucije služe „Georgu Sorosu i njegovim ljudima“, a ne građanima Europe.

Ovaj američki milijarder, zajedno s „briselskim elitama“, "međunarodnim medijima" i „nevladinim organizacijama prerušenima u organizacije civilnog društva“, radi na uništavanju nacionalnih država i kršćansko-konzervativnih vlada, smatra mađarski premijer.

Također se poslužio i teorijom o „zamjeni stanovništva“ koja je omiljena u ekstremno desnim krugovima. Po toj teoriji, "globalne elite" ubrzavanjem migracija žele postići „otvorena, etnički mješovita društva“.

Poslednjih sedmica, Orban je zaoštrio retoriku prema svojim protivnicima. Možda bi se to moglo povezati s činjenicom da je u posljednje vrijeme broj zaraženih koronavirusom dramatično porastao i u Mađarskoj. „Orban se užasno plaši da će zbog pandemije i ekonomske krize izgubiti na popularnosti“, objašnjava u razgovoru za DW politički analitičar iz budimpeštanskog think tanka „Political capital“ Petro Kreko. Zbog toga je posljednjih mjeseci ograničio i slobodu štampe, sebi osigurao posebne ovlasti i srezao finansiranje opozicije, dodaje Kreko.

Treba, također, napomenuti da su razni klubovi zastupnika u Europskom parlamentu najavili da će podržati novi budžet EU-a (uključujući i milijarde predviđene pomoći) samo ukoliko isplata pomoći bude povezana sa poštivanjem kriterija pravne države. Orban je to u svom eseju nazvao „ucjenom“ i najavio da u tom slučaju neće glasati za novi budžet Unije. Politolog Kreko smatra da Orbanov veto ne treba očekivati. Orban, naime, kako on kaže, ovisi o brzoj pomoći EU-a. Osim toga, mađarski premijer, posve u suprotnosti s njegovim prijetnjama, do sada je uglavnom bio prilično kooperativan.

Odnos Mađarske prema Uniji je, svejedno, dugoročno oštećen. Članstvo Orbanove stranke u redovima Europske pučke stranke (EPP) suspendirano je 2019. godine. Moguće isključenje je više puta bilo na dnenvnom redu, ali je početkom septembra zbog pandemije odluka o tom pitanju ponovno odgođena.

Podrška Trumpu

Zbog svega toga, Orban traži saveznike s druge strane Atlantika. Kao prvi šef vlade jedne članice Europske unije, on je u svom eseju objavio podršku Trumpovom reizboru na dužnost predsjednika SAD-a na izborima u novembru. Mađarska odbacuje „moralni imperijalizam“ američkih demokrata, piše on.

Čini se da su odnosi između Washingtona i Budimpešte, uprkos Orbanovom približavanju Rusiji i Kini, bolji nego ikad. Tako je Trumpova administracija na potpisivanje sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Bahraina, u Bijelu kuću pozvala Petera Szijjarta, kao jedinog ministra vanjskih poslova iz EU-a. Nakon prigodne ceremonije prošlog utorka, Szijjarto je čak Trumpa predložio za Nobelovu nagradu za mir.

Orban i Trump nisu slični samo retorički i politički, oni su potrebni jedan drugom, smatra Peter Kreko. „Unutar EU-a nema baš puno onih koji Trumpa otvoreno podržavaju, a Orban upravo to čini“, naglašava Kreko. A to vrijedi i obrnuto. Kreko je mišljenja da bi Orbanovo približavanje Rusiji i Kini dugoročno moglo u dobroj mjeri opteretiti odnose s Trumpom. Što se tiče mađarske vanjske politike, Kreko govori o „opasnoj i krhkoj ravnoteži“. Orbanova objava rata Zapadu mogla bi se pokazati kao autogol – čak i ako Donald Trump pobijedi na izborima u SAD-u.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...