SEKUNDE DO KATASTROFE: Izbjegnut sudar u svemiru, pogledajte šta su Amerikanci i Rusi izveli, umalo se završilo tragično…

NASA je objavila da je Međunarodna svemirska stanica (ISS) preventivno izvela manevar izbjegavanja sudara u trenutku dok je pokraj nje prolazio nepoznati komad svemirskog otpada.

  • HiTec

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Američki i ruski stručnjaci izveli su nešto prije ponoći manevar u trajanju od 150 sekundi, objavila je NASA dodavši da nijedan član posade nije u opasnosti.

NASA je objavila da je "kasna obavijest" o otpadu u blizini stanice nagnala posadu, jednog Amerikanca i dva Rusa, da se sklone u ruski sektor stanice kako bi bili bliži ruskoj raketi Sojuz.

"Manevrom je podignuta orbita stanice izvan očekivane putanje otpada za koji se procijenilo da će biti na udaljenosti od 1,39 kilometara od stanice nešto poslije ponoći", navela je NASA.

"Posada je nastavila redovne aktivnosti", dodala je NASA.

Prošle sedmice, ruska svemirska agencija objavila je da je uočeno curenje zraka iz ISS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...