I NA TO DOĐE RED: Nakon deset godina, Wikipedia napokon dobija novi dizajn...

Redizajn Wikipedije bi, zbog sistemske nadogradnje od nekoliko koraka, trebao biti integriran prije završetka sljedeće godine.

  • HiTec

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Wikipedia već skoro dvadeset godina predstavlja integralni dio web-kulture, dozvoljavajući posjetiocima da pročitaju milione članaka impresivne digitalne (i javno uređivane) enciklopedije.

Prema izvještaju Vergea, verzija za računare dobit će novi dizajn - prvi put u deset godina. Razlog je, citiramo, prilagodba novim korisnicima.

Sve prijedloge za redizajn možete pronaći u objavi na MediaWikiju, gdje se nalazi i nekoliko GIF-ova koji će pokazati kako bi novi dizajn trebao raditi.

Drop-down izbornik koji se otvara iz trake prvi je očiti dodatak koji, čini se, služi da bi minimalizirao smetnju i olakšao koncentriranje na članak. Lijevi dio stranice također će imati pristupačan izbornik za mijenjanje jezika.

Wikipedia će, također, promijeniti pretragu kako bi olakšala snalaženje na novim stranicama te će promijeniti logo tako da bude manji.

Wikimedia Foundation, kompanija koja vodi stranicu, objavila je u blogu da će promjene dolaziti polako te da će se integrirati tokom produljenog perioda, dozvoljavajući korisnicima da isprobaju nove značajke prije nego što se službeno integriraju. Plan za redizajn cijele verzije za desktop računare je prije kraja 2021. godine.

(SB/Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...