NI KORONA IM NE MOŽE NIŠTA: Banke u BiH za šest mjeseci zaradile 142 miliona KM!

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je usporila, pa ček i zaustavila rad i rast nekih privrednih grana, bankarski sektor BiH zabilježio je neto dobit od oko 142 miliona KM, što je ipak nešto lošiji rezultat nego u istom razdoblju protekle godine.

  • Ekonomija

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Bankarski sektor u Federaciji BiH ostvario je pozitivan finansijski rezultat od 105,5 miliona KM, koji je za 41,9 posto manji od iskazanog u istom periodu prethodne godine, dok je bankarski sektor Republike Srpske ostvario neto dobit od 37 miliona KM, što je manje za 27 posto u poređenju s istim periodom protekle godine.

Po jedna banka u oba entiteta iskazala je gubitak u poslovanju u prvoj polovini 2020. godine.

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora u FBiH sa 30. junom 2020. godine iznosi 23,5 milijardi KM i za 692,7 miliona KM ili 2,9 posto je manja u odnosu na 31. decembra 2019. godine.

Banke u Republici Srpskoj ostvarile su u prvom polugodištu ukupnu neto dobit u iznosu od 37,14 miliona KM, što je manje za 27,1 posto, odnosno za oko 13,80 miliona KM, u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine, kada je dobit iznosila oko 50,94 miliona KM, preliminarni su podaci Agencije za bankarstvo RS-a. Na ukupnu profitabilnost osam banaka iz RS-a, koje zapošljavaju 2.988 radnika, u prvom ovogodišnjem polugodištu utjecali su lošiji rezultati jedne banke.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...