SVE O MiG-u KOJI JE PAO: Star je 34 godine, a remontovan je...

“Avion 16185 proizveden je 1. decembra 1986, u JRV je uveden 26. decembra iste godine i predstavlja najmlađi MiG-21 koji je nabavljen za potrebe JNA.

  • Hronika

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 2

MiG-21 koji se jutros srušio u selu kod Loznice, star je 34 godine i remontovan je 2016. godine u zrakoplovnoj bazi "Moma Stanojlović".

Nova.rs je avion pronašla po serijskom broju letjelice – 16185.

O ovoj letjelici pisao je specijalizovani portal “Tango Six” u avgustu 2016. godine. Tri mjeseca ranije u 101. lovačku avijacijsku eskadrilu ’’Vitezovi’’, 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica sa remonta je iz Vazduhoplovnog zavoda ’’Moma Stanojlović’’ stigao jedan “po mnogo čemu interesantan avion”.

“Dvosed MiG-21UM sa evidencijskim brojem 16185 pridružio se, nakon veoma dugog remonta koji je trajao oko pet godina, preostalim NL-16 koji su danas u aktivnoj upotrebi. Tako će u narednom periodu RV i PVO za obuku i trenažu koristiti tri aviona MiG-21UM koji će u nedostatku dovoljnog broja lovačkih aviona morati da se upotrebljavaju i za potrebe dežurnog para lovaca u okviru sistema protivvazduhoplovne odbrane. U tu svrhu na MiG-21UM su integrisane i infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-60MK”, navodi se u tekstu.

U tekstu se skreće pažnja i na specifičnu “šemu farbanja” aviona, zbog koje je avion označen kao “najljepši” u eskadrili.

“16185 je proizveden 1. decembra 1986, u JRV je uveden 26.12. iste godine i predstavlja najmlađi MiG-21 koji je nabavljen za potrebe JNA”, navodi se u tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...