RASNI NEMIRI U SAD-u: Američka policija u dva dana uhapsila 150 demonstranata (FOTO, VIDEO)

Protesti protiv rasizma u Louisvilleu u Kentuckyju nastavljeni su u četvrtak, drugu noć zaredom, nakon što su trojica policajaca oslobođena optužbi zbog ubistva Breonne Taylor.

  • Svijet

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Nakon što je policijski sat stupio na snagu i policija je proglasila okupljanja protuzakonitim, grupa od 300 demonstranata promarširala je gradom i zaustavila se ispred Prve unitarističke crkve.

Neki demonstranti porazbijali su prozore nekoliko lokalnih firmi i bolnice, prenosi novinar Reutersa. No, okupljanje ispred crkve bilo je mirno u odnosu na prethodnu noć u najvećem gradu u Kentuckyju. 

"Najmanje 24 osobe uhapšene su tokom večeri zbog optužbi koje uključuju nezakonito okupljanje i pobunu prvog stepena", saopćila je policija u Louisvilleu. 

Dvojica policajaca ranjena su iz vatrenog oružja u prvoj noći protesta, kada je policija uhapsila 127 ljudi. Obojica su stabilno. 
Trojica policajaca koji su 13. marta tokom racije u Louisvilleu upali u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtili je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođena krivice za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivice, dok je Brett Hankinson optužen za ugrožavanje ljudskih života iz nehata, jer su neki od njegovih hitaca ugrozili porodicu u susjednom stanu.

Trojica policajaca, koji nisu nosili uniforme tokom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, malo poslije ponoći 13. marta su lupanjem po vratima probudili 26-godišnju medicinsku sestru i njenog partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. ovna, kojim su provalili u stan, za šta su imali valjan sudski nalog, pod sumnjom da je stan mjesto u kojemu bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

Partner Breonne Taylor također je pucao. Rekao je da je ispalio hitac upozorenja, jer je strahovao da će u stan upasti kriminalci, jer nije čuo da su policajci naveli ko su. 

Louisville će isplatiti 12 miliona dolara naknade porodici Taylor zbog odbacivanja tužbe protiv policajaca.

Njeno ubistvo u početku je privuklo malo nacionalne pažnje. No, nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u maju, izbili su protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem SAD-a.

Paramedics assist a protester who was run over by a car on Sunset Boulevard in Hollywood  The woman was transported to a hospital and her condition was unclear late on Thursday

Police followed the driver and took him into custody without incident, as seen above

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...