PLENKOVIĆ NI NA SJEDNICI UN-a NIJE ZABORAVIO BOSNU: Spominjao je Dejtonski sporazum, ali i naš Izborni zakon, koji ga posebno svrbi

"Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima."

  • Mini market

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 2

"Hrvatska smatra da je vrijeme za reviziju Dejtonskog sporazuma", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na online sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

"Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmjeravanja ove zemlje na njenom europskom putu", rekao je hrvatski premijer, prenosi "Jutarnji list".

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi, kaže, spriječio izborne inženjeringe.

Plenković je ukazao da je 2020., osim što je godina kriza, i godina jubileja pa je, uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ovo, također, i godina u kojoj se obilježava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, "prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata".

"U međuvremenu, ovaj dio Europe se temeljno promijenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju", rekao je Plenković i pozvao na promjenu Dejtonskog sporazuma. Podsjetio je na zagrebački sastanak na vrhu, održan prije 20 godina, i drugo izdanje tog susreta, koji se ove godine virtuelno održao tokom hrvatskog predsjedavanja EU.

"Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", poručio je Plenković.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...