POJAČAN NADZOR, GAZDE UGLAVNOM OZBILJNE: Kazne za ugostiteljske objekte u Sarajevu, jedan kafić zatvoren

U nastavku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena te uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa timovi sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sinoć su, uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolisali ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, saopćila je danas Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

  • Ekonomija

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 0

Kako je saopćila inspekcija, od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150,00 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta, i to zbog korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata u jednom slučaju (što je, u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, strogo zabranjeno), dok je u drugom slučaju, osim novčane kazne, izrečena i mjera zabrane rada objekta zbog neposjedovanja odobrenja za rad nadležnog organa. Ostali, sinoć kontrolisani subjekti nadzora, koji su u prethodnom periodu, također, bili predmet inspekcijskih kontrola i sankcija, poštovali su naložene mjere u trenutku nadzora.

''Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u KS dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa, kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera. Ohrabruje činjenica da, ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera te još jednom pozivamo sve građane i subjekte nadzora na dosljednu primjenu donesenih pravila i preporuka, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme.

Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiološka situacija u KS zadržala, ali i da bismo spremno dočekali nove epidemiološke rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nastavit će sa provođenjem aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu.

Koristimo priliku da posebno zahvalimo kolegama iz MUP-a KS na profesionalnoj saradnji te podršci u pripremi i provođenju inspekcijskih kontrola, u kojima tokom proteklih sedam mjeseci nije registriran nijedan incident.

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 830.

Na osnovu dostavljenih epidemioloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu su donesena 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS radi vođenja evidencija u skladu s naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva. Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom zbog kršenja zabrane kretanja'', saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...