IZETBEGOVIĆ STAO NA STRANU AZERBEJDŽANA: Napadnuti su i imaju pravo da se brane

Izetbegović dodaje da scene iz Azerbejdžana po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji radi protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

  • Politika

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 3

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavaući Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu, čime je direktno podržao Azerbejdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu, regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana te objavljivanje rata od Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo", smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbejdžana po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji radi protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

"Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom, koje su tokom devedesetih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju, dužna su da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbejdžana", ističe čelnik SDA.

Na kraju zaključuje da svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice ide u prilog daljnjoj eskalaciji sukoba, prenosi Klix.

"Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju", zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...