ŠTA SE TO DEŠAVA U BEOGRADU?: Na sjednici Skupštine grada raspravljali o bratimljenju Beograda i Banje Luke; Sijevale optužbe za "ANTISRPSTVO"

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas odluku o bratimljenju Beograda i Banje Luke.

  • Regija

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 2

Toj odluci prethodila je žučna rasprava odbornika vladajuće većine s odbornikom opozicionog Građanskog demokratskog foruma Radetom Veljanovskim.

Veljanovski je u toj namjeri Gradske skupštine vidio produžetak politike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Predložena odluka o bratimljenju Beograda i Banjaluke nije benigna, ja u njoj vidim politiku Milorada Dodika“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da ne negira postojanje rodbinskih, poslovnih i drugih veza među stanovništvom Srbije i Republike Srpske, kao i da Srbija ekonomski pomaže Republiku Srpsku, ali da mu to liči „na bratimljenje braće“.

Rekao je da bi mu bilo logičnije da se Banja Luka pobratimi s Novim Sadom ili Nišom, jer to ne asocira na isti status gradova.

Predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević okarakterisao je stav Veljanovskog kao „antisrpski“.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković rekao je da je tumačenje Veljanovskog „jeftini pamflet i demagogija“.

On je kazao da namjera Gradske skupštine o bratimljenju Beograda i Banje Luke ne zalazi u politički kontekst, a dokaz za to je, kako je istaknuo, da je Beograd pobratimljen s Krfom, Šangajem i drugim gradovima koji nemaju status glavnih gradova.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...