DŽAFEROVIĆ PRED PUT U BRUXELLES: "Zatražit ćemo od EU da nam se odobri kandidatski status do konca ove ili na proljeće naredne godine" (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH bio je gost emisije BHT 1 Uživo, u kojoj je govorio o predstojećem putu članova Predsjedništva u Bruxelles na sastanak s evropskim zvaničnicima.

  • Politika

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 2

"Mi ćemo 30. septembra imati sastanke s visokim predstavnikom Evropske komisije i komesarom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josephom Borellom, kao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i komesarom za susjedsku politiku Oliverom Varheljijem", kazao je Džaferović za BHRT.

"To će biti tri sastanka koja ćemo održati tada, a imat ćemo još jedan put u Brisel 9. oktobra, kada ćemo se sastati sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. To je ono što u ovom trenutku znam. U Brisel putujemo da pokušamo ubrzati evropski put BiH", istaknuo je Džaferović.

"Trebali smo putovati u Brisel zajedno još na početku moga predsjedavanja još 21. ili 22. marta, ali zbog pandemije nismo mogli putovati, kao niz drugih posjeta Predsjedništva u inostranstvo. Poziv za sastanak s Borellom dobio sam ja i ponudio sam drugoj dvojici članova, koji su prihvatili", kazao je on.

"Suština je na taj način približiti BiH Evropskoj uniji, da ubrzamo put prema EU, da upoznamo zvničnike EU dokle je BiH došla sa 14 prioriteta iz Mišljenja EK. Mislim da smo postigli određene korake u prethodnom periodu. Završili smo obavezu sa izborima u Mostaru, formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju, Strategija javne uprave, pitanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. Ostalo je pitanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, pitanje javnih nabavki i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Napravili smo plan ispunjavanja 14 prioriteta EU i njihove realizacije, i to su sve obaveze koje trebamo riještiti do 20. novembra, dok ja predsjedavam. Nadam se da će BIH pokazati da je predana ispunjavanju 14 prioriteta, a oni su uvjet da dobijemo kandidatski status. Zatražit ćemo taj kandidatski status koncem godine ili na proljeće naredne godine - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao da misli da smo mogli i bolje i da to cijela javnost zna.

"Ali, zbog trenutnih okolnosti, u ovakvoj smo situaciji. ne možemo reći da smo ispunili sve što se od nas očekuje, a ne možemo ni kazati da nismo krenuli naprijed. Predsjedništvo BiH pokazuje predan rad na evropskom putu", veli on.

Također je podsjetio kako je Predsjedništvo imalo i određene blokade početkom pandemije koronavirusa.

"Nas je pandemija zatekla u blokadi institucija od SNSD-a nakon odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini. Predsjedništvo je u aprilu održalo sjednicu na tu temu, formiralo ad hoc komisiju, koja opet nije radila, jer je bojkotirana od HDZ-a, kasnije se tome pridružio i SNSD. I u tim okolnostima uspjeli smo ispuniti nekoliko obaveza. Mogli smo, vjerovatno, ispuniti i ostale da nije bilo tih blokada. Nadam se da će i kod onih koji blokiraju procese unutar BiH, sazreti svijest da je to šteta, prije svega za BiH, sve nas i za njih. Politika ispunjavanja obaveza na putu ka EU je u interesu svih nas u BiH. Svih naroda i svih građana. Mislim da nepotrebno gubimo vrijeme i da će to na kraju biti kako treba, kako kažu evropski standardi. Pozivam sve u BiH da rade na putu naše zemlje u EU", rekao je Šefik Džaferović.

(BHRT)       

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...