ĆERIMAGIĆ O SASTANKU U ZAGREBU I POSJETI BRUXELLESU: "Inicijativu Hrvatske treba uzeti s dozom opreza, šta će se dogoditi ako se članovi Predsjedništva BiH opet posvađaju..."

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas putuje u prvu službenu posjetu u Bruxellesu, a ovu posjetu za N1 je analizirao Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

  • Politika

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 1

Kako je Ćerimagić izjavio za N1, ono što zanima Bruxelles jeste 14 preporuka Evropske komisije, koje su objavljene u maju.

"Od svih posjeta Bruxellesu, ova posjeta dolazi u vrijeme kada Bosna i Hercegovina ima najviše urađenih stvari - od Strategije javne uprave, revidirane Strategije za ratne zločine, održavanju izbora u Mostaru. U ovom trenutku Predsjedništvo izgleda da ima mnogo argumenata u svojim rukama i mogli bi od Evropske komisije tražili preporuku za kandidatski status. Međutim, ono što je sve strah jeste da će se desiti ono što se uobičajeno dešava, a to je da će članovi Predsjedništva, nakon uvodnih finih riječi, preći na međusobno tužakanje i objasniti predstavnicima Evropske unije zašto BiH nije spremna za kandidatski status", smatra Ćerimagić.

Govoreći o tome da li će BiH dobiti kandidatski status do kraja ove godine, Ćerimagić ističe kako je prvi korak koji slijedi preporuka EK za kandidatski status, a onda je na zemljama članicama EU da odluče da li je BiH spremna za kandidatski status.

"U slučaju BiH, bit će duži proces iz razloga što je nastup bh. političara i bh. vlasti razjedinjen i svodi se na međusobno tužakanje kada su u EU, tako da će to smanjiti mogućnosti BiH ne samo da dobije kandidatski status, već i prvi korak - a to je preporuka za kandidatski status", istaknuo je za N1.

"U Bruxellesu i zemljama članicama EU smatraju da je 14 prioriteta jedna velika agenda za BiH koja ima 'svega za svakoga' i u EU smatraju da svaka inicijativa koja ide u pravcu stvaranja atmosfere u samoj BiH koja će omogućiti specijalnom predstavniku EU u Sarajevu i drugim diplomatima da naprave napredak u BiH kada su u pitanju tih 14 preporuka, da su oni dobrodošli", rekao je Ćerimagić.

Kazao je i kako se o diplomatskim aktivnosti u Hrvatskoj gleda s dozom opreza zbog historijskih odnosa između Republike Hrvatske i BiH.

"Bez jednih, drugih, trećih, četvrtih, neće biti moguć dogovor, ali u Bruxellesu znaju da je teško osigurati takvu većinu, pogotovo kada su u pitanju ustavne promjene ili promjene u Izbornom zakonu. Inicijativa Hrvatske će se cijeniti kao pozitivna ako ne favorizira jednu ili drugu stranu", istaknuo je Ćerimagić gostujući na N1 televiziji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...